Ökning av machokulturen i bygg under pandemin

Ökning av machokulturen i bygg under pandemin

ANNONS

Annons
Annons

Sexistiska, homofobiska och rasistiska skämt förekommer på arbetsplatserna enligt 7 av 10 chefer. Det visar statistik från Byggchefernas Machoindex 2022, där det konstateras att machokulturen i branschen ökar under pandemin.

Machoindex är ett verktyg utvecklat i samarbete med en forskare vid Oslo universitet och baseras på ett nordamerikanskt mätinstrument, Masculinity Contest Culture. Årets index mäter machokulturens utveckling i branschen sedan mars 2020 enligt 1 800 chefer. Machoindex 2022 visar att machokulturen under pandemiperioden har ökat från 46 procent i mars 2020 till 50 procent i dag. Enligt chefer som är män och under 40 år är machoindex 57 procent.

LÄS MER: “Vi är för många som inte säger ifrån”

Mest inom bygg och anläggning

Enligt sju av tio chefer dras grova skämt om etnicitet, sexuell läggning och om ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen. Det gör diskriminerade skämt till den typ av machokultur som förekommer allra mest. Byggcheferna har även sammanställt statistik uppdelat per delbransch inom samhällsbyggnadssektorn. Tekniska konsulter är den delbransch med minst machokultur enligt cheferna där. Här är machoindex 39 procent vilket kan jämföras med bygg och anläggning där machoindex ligger på 52 procent. Kartläggningen visar också att rasistiska skämt är dubbelt så vanliga i bygg och anläggning som bland tekniska konsulter.

– Utvecklingen är bekymmersam. Vi hade redan i första mätningen mer machokultur än vi som bransch har råd med, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna. Olika grupper av chefer uppfattar samma verklighet helt olika. Exempelvis tycker chefer som är män yngre än 40 att det finns väsentligt mer machokultur än äldre chefer.

LÄS MER: Så gör du verklighet av mångfaldsarbetet

Först i branschen

Machokultur motverkar social hållbarhet, ett område där kraven på åtgärder och transparens i redovisningen blir allt tuffare.

– 2022 växer social hållbarhet ihop med det övriga hållbarhetsarbetet och då behövs Machoindex, säger Jeanet Corvinius.

Svevia har, som första företaget i branschen, tagit fram ett eget machoindex bland sina 2000 medarbetare.

– Vi har sedan lång tid tillbaka jobbat med att skapa förutsättningar för en arbetsmiljö som inkluderar alla och som motverkar en machokultur. För att komma vidare i vårt arbete med kultur- och jargongfrågor valde vi att använda Byggchefernas Machoindex. I jämförelse med cheferna i samhällsbyggnad står vi oss bra med ett resultat om 26 procent. Men vi är långt ifrån nöjda och med hjälp av resultaten i indexet kommer vårt arbete nu att ske än mer effektivt och fokuserat, säger Mattias Gretzer, regionchef på Svevia.

LÄS MER: Låt #sistaspikenikistan bli starten på ett nytt bygge

 

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.