Ny rapport: Var femte chef i samhällsbyggnad har upplevt rasism

Ny rapport: Var femte chef i samhällsbyggnad har upplevt rasism

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det finns tydliga tecken på rasism i samhällsbyggnadssektorn. Nära var femte chef har själv upplevt rasism. Det visar rapporten Svart på vitt om rasism i samhällsbyggnad.

Rapporten är baserad på en anonym Novus-undersökning bland 2 000 chefer i samhällsbyggnad. Den är genomförd på uppdrag av branschföreningen Byggcheferna i samarbete med stiftelsen Allbright.

– Samhällsbyggnad har kommit långt när det gäller att öka medvetenheten om behovet av ökad jämställdhet. Nu är det dags att ta tag i rasismen. Vi kan inte jobba aktivt mot en diskrimineringsgrund och samtidigt blunda för en annan. Det är kontraproduktivt, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, en branschförening inom fackförbundet Ledarna.

LÄS MER: “Våga prata om strukturer”

Annons

Rapporten visar i korthet att det finns tydliga tecken på att rasism förekommer i branschen. 20 % av cheferna svarade ja på frågan om att det är svårare att komma in i gemenskapen om du inte tillhör normen medan 16 % av cheferna svarade ja på frågan om att det är svårare att bli rekryterad om du inte tillhör normen. 18 % av cheferna har själva upplevt rasism under sin tid i branschen. Trots att bara fyra av tio chefer uppger att företaget kartlägger eller mäter förekomsten av etnisk diskriminering anser ytterst få (6 %) att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats i dag.

Rapportens slutsats är att chefer och företagsledningar är omedvetna om etnisk diskriminering och vilket ansvar arbetsgivare har. Undersökningen indikerar att det finns oroväckande mycket diskriminering av etnisk och rasistisk karaktär i branschen. Att kvinnor och yngre i högre utsträckning uppfattar rasism vittnar om att mörkertalet sannolikt är stort.

– Det sitter inte i generna, det brister i kunskapen. Första steget är att utbilda om rasism och etnisk diskriminering. Bara så kan alla medarbetare trivas bättre, bygga förtroende och åstadkomma en betydligt bättre och mer långsiktig affär, säger Maija Inkala, tf talesperson på stiftelsen Allbright.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.