Anders Bürger, projektchef på NCC Building i Örebro, får stipendium för sitt arbete mot sexuella trakasserier. Bakom stipendiet står Byggcheferna och stiftelsen Lars Bergqvist. Efter att ha vidtagit åtgärder kring de människor som var inblandade i sexuella trakasserier startade en arbetsgrupp bestående av tjänstemän, yrkesarbetare och chefer Projekt Respekt för att förstärka värderingarna på arbetsplatsen. ..." />


NCC-chef får stipendium för mångfaldsarbete

NCC-chef får stipendium för mångfaldsarbete

ANNONS

Annons
Annons

Anders Bürger, projektchef på NCC Building i Örebro, får stipendium för sitt arbete mot sexuella trakasserier. Bakom stipendiet står Byggcheferna och stiftelsen Lars Bergqvist.

Efter att ha vidtagit åtgärder kring de människor som var inblandade i sexuella trakasserier startade en arbetsgrupp bestående av tjänstemän, yrkesarbetare och chefer Projekt Respekt för att förstärka värderingarna på arbetsplatsen.

– Jag blev förbannad, säger Anders Bürger. Det där ska inte få finnas. Vi måste reagera på de saker som blir fel. Vi är för många som inte säger ifrån. Där tror jag att män i min ålder har störst ansvar.

Fler vågar säga ifrån

Nu genomförs projektet vid samtliga arbetsplatser inom NCC Building Örebro/Värmland. I alla byggprojekt får medarbetarna kunskap om vad som händer vid diskriminering och trakasserier; för den som utsätts, för den som tar emot en anmälan och för den som utsätter andra. Därefter blir alla involverade i ett grupparbete där medarbetarna tillsamman lyfter olika frågeställningar.

– Resultatet är att fler vågar ta ställning och säga ifrån vid dåliga beteenden. Majoriteten, vi som vill räknas bland de som är schyssta, måste säga ifrån, inte skratta med eller vara tysta i situationer där det krävs omedelbar reaktion på dåligt beteende, berättar Anders Bürger.

Sätter fokus på lokala initiativ

Sedan 2019 delar stiftelsen Lars Bergqvist ut ett årligt stipendium om 60 000 kr till en eller flera personer som genomfört eller ska genomföra åtgärder som ökar jämställdhet eller mångfald i samhällsbyggnadssektorn. Förra året gick stipendiet till Byggkurage, ett initiativ mot machokultur. Externa experter inom jämställdhet och mångfald har hjälpt Byggchefernas styrelse att utse årets stipendiat bland de ansökningar som kommit in och i år blev det Projekt Respekt som fick ta emot stipendiet.

“Projekt Respekt är ett framgångsrikt exempel på hur en verksamhet kan ta sig från policydokument till en levande arbetskultur som i ord och handling speglar företagets värdegrund. En kultur där medarbetare vågar stå upp för de schyssta beteenden de kommit överens om. Projekt Respekt sätter fokus på vikten av lokalt drivna initiativ och ger ett konkret exempel som små och stora företag kan inspireras av,” lyder motiveringen.

– Det är glädjande och viktigt att frågor om respekt och hur vi är med varandra uppmärksammas, säger Anders Bürger. En stor del av stipendiet kommer jag dela med de som drivit projektet tillsammans med mig. En annan del kommer gå till ett utvecklingsprojekt i Kenya.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.