Initiativ mot machokultur får nyinstiftat stipendium

Initiativ mot machokultur får nyinstiftat stipendium

ANNONS

Annons

Lars Larsson, vd på Erik Larsson Bygg utanför Borås, får det allra första Lars Bergqvist-stipendiet för ökad jämställdhet och mångfald inom samhällsbyggnad.

Stipendiet är på 60 000 kronor och går till Lars Larsson för hans delaktighet i projektet Byggkurage. Det delas ut på Samhällsbyggardagarna i Stockholm.

 – Det känns jätteroligt att få stipendiet, säger Lars Larsson. Jag hoppas att det innebär att vårt arbete med Byggkurage sprids till fler och att fler ledare väljer att bidra till att den skadliga machokulturen försvinner.

Byggkurage är en uppsättning enkla regler som motverkar effekterna av en machokultur, tillgängliga gratis för alla som vill använda dem. Reglerna syftar till att tydliggöra vilka krav som gäller i samspelet med andra människor t ex på en byggarbetsplats och få igång samtal om hur vi har det, hur vi vill ha det och när vi kan veta att vi gått över en gräns. Inom ramen för Byggkurage har Lars Larsson, Sonja Larsson och andra involverade i projektet arbetat med öppna föreläsningar om machokultur som samlat deltagare från andra byggföretag, kommuntjänstemän, politiker, lärare, elever och idrottsföreningar.

Byggchefernas styrelse, förstärkt med tre externa experter, motiverar valet av 2019 års stipendiat så här:

”Lars Larssons arbete med Byggkurage sätter fokus på ett konkret problem som måste lösas; att förändra mäns beteenden. Med Byggkurage visar han att det går att gräva där man står och sprida ett gott arbete i närmiljön. Lars Larsson är en sann förebild för chefer som med stort mod leder, inte bara sin egen verksamhet, utan också bidrar till branschens utveckling.”

– Syftet med Lars Bergqvist-stipendiet är att synliggöra och premiera konstruktiva krafter och åtgärder som bidrar till att göra samhällsbyggnad till en bransch för alla som drömmer om en yrkesframtid här, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Lars Larsson och Sonja Larsson.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.