Gemensamma krav ska förenkla hantering av bygg- och rivningsavfall

Gemensamma krav ska förenkla hantering av bygg- och rivningsavfall

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stockholms kommunala fastighetsbolag börjar med gemensamma avfallskrav vid bygg- och rivningsprojekt. Det gör det enklare för de anlitade entreprenörerna att veta hur de ska hantera bygg- och rivningsavfall när de arbetar åt Stockholms stad.

De nya gemensamma kraven utgår från Bygg- och fastighetssektorns Resurs- och avfallsriktlinjer för byggande och rivning. Tidigare hade bolagen olika kravformuleringar och uppföljningsmetodik även om samtliga har utgått från Sveriges Byggindustriers riktlinjer.

– Stockholms stad är en stor aktör och beställare inom byggsektorn. Vi har nu, med de nya kraven, tagit ett samlat grepp för att minska byggavfallet och möjliggöra cirkulära flöden. Det avfall som ändå uppkommer ska med korrekt avfallshantering återvinnas eller återbrukas, säger Daniel Parianos, miljöansvarig på SISAB.

Annons

LÄS MER: Branschen vässar riktlinjerna för avfallshantering och resurseffektivisering
LÄS MER: “Riktlinjerna är ett sätt att pusha branschen framåt för att inte skapa avfall” 

Bort från blandavfall

De nya gemensamma kraven innebär att man kommer bort från blandavfall och går mot mer källsortering direkt på byggarbetsplatsen och samt en tydligare kommunikation. Staden ska också förebygga avfall genom bättre planering och kommunikation genom hela byggprocessen. Bolagen som samlas bakom de gemensamma kraven: Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder, Micasa och SISAB samt Fastighetskontoret och Stockholms hamnar.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.