Hallå där, Marianne Hedberg, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier…

Hallå där, Marianne Hedberg, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier…

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

… Nu har Riktlinjer för resurs och avfallshantering vid byggande och rivning uppdaterats och gått ut på remiss till branschen.

Vilka är de mest utmärkande ändringarna som har gjorts i uppdateringen av riktlinjerna?

– Det var ett tag sedan som riktlinjerna bearbetades på ett omfattande sätt. Över huvud taget händer det saker väldigt snabbt på avfallsområdet och vi har uppdaterat löpande när lagstiftningen har ändrats. I denna uppdatering har vi fått med avsevärt mycket mer om återbruk och cirkulär ekonomi. Riktlinjerna är ju ett sätt att sätta upp branschnormer för hur vi ska hantera det som egentligen inte är skräp utan resurser. Ett bra steg framåt är också att vi har förtydligat bilagorna med förslag till kompletteringar till avtalstexter. Vi har stämt av med AMA, Allmän Material- och Arbetsbeskrivning, och andra standardtexter, och omarbetat de delarna för att det ska bli lättare att tillämpa med syfte att få en bättre uppföljning. Det är otroligt viktigt att vi inte bara ställer krav utan också följer upp.

Hur ser det ut i branschen överlag när det gäller avfallshantering vid byggande och rivning?

– Det varierar oerhört mycket. Det finns de aktörer som gör ett jättebra jobb där samarbetet mellan beställare och utförare fungerar väldigt bra och att arbetet görs i enlighet med riktlinjerna. Motpolen kan vara rent olaglig verksamhet där avfallet hamnar där det inte borde. Alla varianter förekommer. Men jag tror att vi måste flytta tyngdpunkten mot att de flesta gör rätt, då kommer det inte bli lönsamt att göra fel. Avfallshanteringen blir dyrare, precis som materialet är en avsevärd kostnad i ett projekt. Det talar för vikten att se över avfallet och verkligen ta kontroll över inköp och hantering.

Är det oftast större företag som har möjlighet till kontroll i avfallshantering medan mindre företag har det svårare?

Annons

– Självklart har de stora företagen möjlighet och resurser inom företaget för att hantera och följa upp på ett annat sätt och kunna genomföra förändringar på bred front. Ett litet företag med få anställda är det nog svårare för. När man kopplar in resursbegreppet blir det dock tydligare att det inte bara handlar om det som blir, det handlar även att ta kontroll över vad som faktiskt uppstår. Återigen har de stora företagen med deras typ av uppdrag större möjlighet att vara med och påverka från början. Hela kedjan behöver bli bättre på det här. Ofta finns det med något i beställningarna om att riktlinjer ska följas men det kan vara betydligt mycket sämre med själva uppföljningen.

Nu har branschen på sig till den 20 oktober att lämna synpunkter. Vad tror du att responsen kommer att bli på de ändringar som har gjorts?

– Riktlinjerna är en branschöverenskommelse och hela syftet med dem är att pusha branschen framåt för att inte skapa avfall. Eventuellt kan olika delar av branschen ha olika syn på hastigheten men i sak tror jag inte att det kommer att bli någon stor kontrovers. När riktlinjerna är färdiga behövs en bred diskussion om hur vi ska se till att de faktiskt omsätts i praktiken hos alla. Detta behöver bli en hygienfaktor snarare än något man kan låta bli att genomföra. Men det kräver engagemang, förändrade arbetssätt, kravställande och ansvarstagande i alla led.

Sveriges Byggindustrier uppmanar nu alla berörda parter i branschen att komma med synpunkter på förslaget om de nya riktlinjerna.

 

Foto: Rosie Alm

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.