Fritidshus präglade av nordiskt klimat

Fritidshus präglade av nordiskt klimat

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I samarbete med husleverantören Energivillan har arkitektkontoret Kjellgren Kaminsky utvecklat två typhus som båda präglas av geometriska former, glaspartier och öppenhet. Ett av husen kan också utformas som passivhus.

Text Anneli Hidalgo

Typhusen Välv och Ram är utvecklade av Norr som är ett samarbete mellan Energivillan och Kjellgren Kaminsky. Båda fritidshusen baseras på geometriska former. I Välv möts en rektangel och en båge som bildar en form som i sin tur skapar rymd. Ram är däremot uppbyggd på en geometrisk ställning som fylls med rum. Såväl Välv som Ram präglas även av glaspartier som öppnar interiören mot naturen.

Det nordiska klimatet och den skandinaviska livsstilen har satt prägel på de två fritidshusen.

– Att huset skulle vara byggt i trä var en självklarhet från början, både för oss och vår beställare. Husen kan beställas dels målade i omsorgsfullt valda slamfärgskulörer eller med naturträyta för att passa in i landskapet. Huset är designade så att fönsterna i huvudsak kan vändas mot söder för att få in sol och värme på vintern, samtidigt fungerar husets ram och balkonger som en naturlig solavskärmning för att förebygga övertemperaturer på vintern, säger Joakim Kaminsky, arkitekt och delägare på Kjellgren Kaminsky.

Annons

Storleken på husets volymer och den rektangulära formen gör det möjligt att kombinera flera olika konstellationer beroende på platsens förutsättningar. Det går även att välja att bygga två eller tre moduler. Grundutförandet är disponerat i en modul som innehåller sex fasta sovplatser. Tilläggsutförandet har utöver detta ännu en modul som består av ytterligare två fasta sovplatser.

Energiförbrukning nära noll

Ram kan också utformas i passivhusstandard med en energiförbrukning nära noll. Huset har bättre isolerade väggar, fönster och dörrar än genomsnittshuset. Det har även ett ventilationssystem med värmeåtervinning. Totalt blir energianvändningen mycket lägre än för en normal villa. Husen har utformats enligt FEBYs passivhusstandard som numera har bytt namn till FEBY Guld/Silver/Brons.

– Vi har arbetat med passivhusstandarden i många projekt tidigare och känner oss trygga i den. På den svenska marknaden är det även den hållbarhetsmärkningen som går längst på energisidan, berättar Joakim Kaminsky, som ser flera fördelar med att bygga enligt passivhus.

– Man får en lägre energianvändning vilket är bra för både miljön och ekonomin. Samtidigt ska man komma ihåg att passivhuscertifieringen inte innefattar omfattande krav gällande till exempel byggnadsmaterial, återbruk eller gifter utan dessa aspekter får man ha med sig på andra sätt i projektet. Exempelvis genom att bygga i trä som i fallet med denna villa.

Förutom trä används får betong en central plats i utformningen. En stor eldstad i betong sträcker sig genom hela strukturen och förankrar de gemensamma utrymmena. Eldstaden skapar ett nav i huset som kombineras med trappan och bidrar med värme eller kyla efter behov med hjälp av den inneboende värmetrögheten i betongen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.