Återvunnet glas blir grund när ny förskola byggs

Återvunnet glas blir grund när ny förskola byggs

ANNONS

Annons

I Gnarp, Nordanstigs kommun, bygger Friendly Building en förskola som bland annat får en grund från Koljern.

Den traditionella betonggrunden ut mot en Koljern-grund som består av bärande element av Foamglas.

– För oss innebär hållbarhet lång teknisk prestanda som möjliggör återbruk och cirkulärt produktflöde, samt lägsta möjliga klimatavtryck i produktion, drift och demontering. Koljerntekniken möjliggör just detta och kan i många fall helt ersätta isolerad betong. Vi brinner extra mycket för att jobba med partners som vill vara med och förändra branschen radikalt, säger Henning Eliasson, vd på Koljern Nordic.

Förskolan i Gnarp får 8 anpassningsbara avdelningar som skall ersätta 3 befintliga förskolebyggnader. Förskolan kommer dessutom att få solpaneler för egen produktion av el, batteri för lagring av el och kapning av effekttoppar samt ett system för återvinning av regnvatten.

– Vi vill vara med och driva utvecklingen framåt i allt vi gör och vi nöjer oss aldrig med lagom. Det är väldigt roligt att se intresset och engagemanget från Nordanstigs kommun i vår förskola samt de tekniska lösningar vi har som gör att både produktion och drift av förskolan görs med lite energi och cirkulärt tänk, säger Ingrid Westman, vd på Friendly Building.

Planen är att förskolan skall vara inflyttningsklar i höst.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.