Betong vanligaste stommaterialet i nybyggda flerbostadshus

Betong vanligaste stommaterialet i nybyggda flerbostadshus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Material i flerbostadshusens stommar är till en övervägande del betong. 85 procent av flerbostadshusen från 2017 är byggda med betongstomme, visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån.

Statistiska Centralbyrån (SCB) har uppdaterat statistiken för material i stommar för flerbostadshus med data för 2017. En övervägande del av flerbostadshusen byggs enligt SCB i betong. De senaste 15 åren har betongens andel varierat mellan 80 till 91 procent.

– Det är inte förvånande att betong har en sådan stark ställning som stommaterial till flerbostadshus. Betong är ett beständigt material med lång livslängd som också möjliggör ett kostnads- och energieffektivt byggande med litet drift- och underhållsbehov, säger Malin Löfsjögård, VD Svensk Betong, i en kommentar.

Annons

Ökning av flerbostadshus med trästomme

Endast 13 procent av husen byggs med trästomme, enligt statistiken från SCB. Däremot är det en ökning jämfört med tidigare år. Det är den högsta andelen med trästommar sedan år 2004. I fjol publicerade Trä- och Möbelföretagen, TMF, färska siffror som också påvisar trenden mot att andelen flerbostadshus med trästomme ökar. Antalet lägenheter i flerbostadshus som byggts med stomme av trä ökade med 55 procent under 2016 jämfört med året innan.

Enligt Gustaf Edgren, branschutveckling trähus, TMF, är det en rad faktorer som lett till en ökad efterfrågan av flerbostadshus med trästomme, bland annat insikten om vilka fördelar industriellt byggande och en hög grad av prefabricering innebär.

– Betänk att andelen med trästomme av det totala flerbostadshusbyggandet var runt tio procent även 2012, men då motsvarade det knappt 1 300 lägenheter. Idag byggs det cirka 3 600 lägenheter med trästomme, alltså nästan tre gånger fler. Och då har ännu inte de riktigt stora investeringarna i det industriella byggande kommit igång ordentligt, säger Gustaf Edgren.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.