Peabbolag gör storinvestering – satsar på automatisering

Peabbolag gör storinvestering – satsar på automatisering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Peabbolaget Byggelement gör sin största satsning hittills för att automatisera tillverkningen av betongelement och halvera cementbehovet. Med en investering på 450 miljoner kronor fördubblar bolaget sin produktionskapacitet när två anläggningar byggs ut.

Investeringen görs i bolagets anläggningar i Ucklum utanför Stenungsund och i Hallstahammar. I Hallstahammar kompletteras tillverkningen av bjälklag med en ny fabrik för tillverkning av både inner- och ytterväggar. I Ucklum, utanför Stenungsund, ska väggfabriken även vara inriktad på tillverkning av bjälklag.

Annons

– När vi nu fördubblar vår produktionskapacitet för att möta marknadens efterfrågan, så tar vi ett tekniksprång från manuell hantering till automatisering genom robotik och smarta maskiner. Dessutom kommer vi att kunna producera betongelement med minst 50 procent alternativa bindemedel som standard och kan därmed säkerställa vårt försprång inom klimatförbättrad prefabproduktion, säger Carl Rülcker, vd för Byggelement.

Utbyggnationen i Ucklum beräknas vara färdigställd hösten 2023 och Hallstahammar vid årsskiftet 2023/2024. Investeringarna är ett led i satsningen inom affärsområde Industri, som dotterbolaget Byggelement ingår i.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.