Kostnader för betong- och träbyggnader jämförs i ny studie

Bostäder och tandvård i Bengtsfors, ett av projekten som ingår i studien.

Kostnader för betong- och träbyggnader jämförs i ny studie

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Arkitema, COWI Norge och Chalmers har i ett gemensamt projekt studerat och jämfört byggkostnaderna för att öka kunskapen kring träbyggande.

I studien har man tittat på nyligen byggda projekt i Sverige och Norge med stommar i antingen betong eller korslimmat trä. Slutsatserna av jämförelsen, tillsammans med litteraturstudier och intervjuer, är bland annat att de totala byggkostnaderna för att bygga med korslimmat trä inte nödvändigtvis måste bli högre. Det beror på typen av projekt.

Kortare byggtid

En annan slutats är att materialkostnaden för trästomme ofta blir högre, men med trästomme blir ofta byggtiden kortare vilket minskar investeringskostnader och snabbar på intäktsflödet. Man konstaterar också att ju mer erfarenhet det finns av att planera och bygga träkonstruktioner, desto lägre blir byggkostnaderna.

Annons

– Trä är ett hållbart material med en koppling till naturen som också är bra för människors hälsa, och som samtidigt håller nere byggbranschens klimatpåverkan. Det är viktigt att höja kunskapsläget kring träbyggande eftersom metoder och materialteknik ständigt utvecklas. Ju mer erfarenhet vi får av träbyggande desto bättre är det både för klimatet och den ekonomiska kalkylen, säger Aija Baumane, hållbarhetsstrateg på Arkitema.

– Alla material har sina fördelar och nackdelar. Alla projekt består av kombinationer av olika material och vi måste balansera ekonomi, miljö och sociala aspekter. Trä är ett förnybart material och därför ett intressant och bra alternativ. Vi hoppas att den här studien kan bidra till mer hållbara lösningar och välinformerade beslut, säger Yutaka Goto, forskare på Chalmers.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.