Nodi – trä inifrån och ut

Foto: Jonas Berg

Nodi – trä inifrån och ut

ANNONS

Annons
Annons

Längs Hovås allé tronar Nodi, Göteborgs första kontorshus i trä. Med inspiration från europeiskt träbyggande har visionen om en kontorsbyggnad helt och hållet byggt i trä blivit verklighet.

Nya Hovås är idag en stadsdel med 1300 bostäder, kontor och handel. Fastighetsbolaget Next Step Group är initiativtagare till stadsdelen och driver och förvaltar allt kommersiellt i området. De ligger bland annat bakom co-workingprojektet The House och multifunktionsbyggnaden Spektrum, med en iögonfallande guldskimrande fasad.

När Next Step Group satte igång planeringen av Nodi jobbade de parallellt med detaljplanen för Wendelstrand, en ny stadsdel i Härryda där merparten av byggnaderna kommer utgöras av träkonstruktioner. Det inspirerade bolaget till att använda trä även i bolagets nya kontorsprojekt i Nya Hovås.

– Vi har byggt en del kommersiella byggnader tidigare med en traditionell stomme i stål och betong. Det hade varit det enkla valet för oss, vi hade erfarenheten och prisbilden klar för oss. Att bygga med trästomme blev något helt nytt och en utmaning att ta sig an, säger Oskar Lindström, projektledare på Next Step Group och ansvarig för byggnationen av Nodi.

Foto: Next Step Group

Lärdomar från Schweiz

För att lära sig så mer om träbyggnadskonstruktioner tog de med hela teamet till olika träbyggnadsprojekt. De åkte runt i Sverige och till Norge, och även ner till Österrike och Schweiz.

– Där har man en lång erfarenhet och kunskap kring träbyggande som var otroligt spännande att ta del av. Vi försökte fånga upp så mycket som möjligt parallellt med utvecklingen av Nodi.

En central insikt som de tog till sig under studiebesöken i Österrike och Schweiz var upplevelserna inne i träbyggnaderna. Jämfört med projekten i Sverige, där trästommen mestadels täcktes av gips och andra ytskikt, var träet exponerat i mycket större utsträckning.

– Att ha materialet så tydligt framträdande skapade en väldigt fin inomhusmiljö och upplevelse som vi ville ta med oss och försöka återskapa i en kontorsmiljö.

Form som sticker ut

I början av 2019 fick White arkitekter i uppdrag att rita Nodi. Arkitektkontoret hade redan varit involverade i arbetet med detaljplanen för Wendelstrand och med en rad projekt inom träbyggnation bakom sig fick de nu förtroendet att designa ytterligare ett av Next Step Groups landmärken i Nya Hovås.

Visionen var att tydligt annonsera Nya Hovås från väg 158 och genom placeringen och utformningen skapa en tydlig entrépunkt till området. Nodi, som betyder nav, är utformad som en självklar mittpunkt i stadsdelen. Som regionens första kontorshus i trä sticker byggnaden ut i flera bemärkelser. Den invändigt synliga stommen samt fasaden i linaxbehandlat limträ och panel ger träkänslan genomgående i hela huset. Förutom den exponerade stommen har huset trädetaljer som till exempel djupa sittnischer i trä längs med fasaden, synliga träbalkar i taket och träraster som innertak samt både insida och väggar mot trapphus i trä. Stora glaspartier släpper in ljus och visar samtidigt upp träkonstruktionen.

De fem våningsplanen blir större för varje våning, särskilt mot söder och väster. Förutom att ge byggnaden ett karaktäristiskt utseende bidrar formen till ett naturligt solskydd för att skapa ett bra inomhusklimat. Att huset kragar ut gör också varje kontorsplan och lokal unik. Ytorna blir välplanerade och kan enkelt anpassas och förändras efter hyresgästernas behov.

Foto: Next Step Group

En tydlig vision

Nodi färdigställdes sommaren 2021 och under hösten fick projektet har sitt första stora internationella pris för bästa kontorsbyggnad vid Dezeen Awards 2021. Bedömningen görs utifrån ett helhetsperspektiv som omfattar utseende, innovation, användarperspektiv och miljö. “Det här är ett fantastiskt exempel på hållbarhet. Projektet visar på en mycket bra användning av trä med ett magnifikt utförande och bra fingertoppskänsla både arkitektoniskt och tekniskt. Det är fantastiskt bra att minska beroendet av betong,” lyder juryns motivering.

– Jag är otroligt nöjd med den arkitektoniska nivån och kvalitetsnivån på utförandet, från det stora till minsta lilla skruv. Alla som har deltagit i projektet är verkligen stolta. Och inte minst känns det så klart bra att hyresgästerna trivs, säger Oskar Lindström.

Han lyfter också fram vikten av att tidigt etablera en tydlig vision och att alla i projektet arbetar mot den.

– I alla projekt är vi noga med att involvera alla i ett tidigt skede och så har vi gjort även här. Om visionen är tydlig från början blir det enklare att fatta beslut längs vägen. Även om det uppstår förändringar och beslut måste fattas om till exempel kostnadsbesparingar vet alla vilka värden som är viktiga att lyfta fram. Förändringarna kan genomföras utan att vi kompromissar med de arkitektoniska kvaliteterna.

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.