3 frågor till Svensk Solenergis vd om läget för solelsbranschen

3 frågor till Svensk Solenergis vd om läget för solelsbranschen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För ett år sedan blev Anna Werner ny vd på branschföreningen Svensk Solenergi och vi har tagit reda på var hon står in några olika aktuella solenergifrågor.

Vilken eller vilka frågor tycker du är mest avgörande för att sol ska utgöra en större del av Sveriges energiproduktion?

– Jag brinner för alla sådana frågor. Det är viktigt att elnätet anpassas till mer småskalig intermittent kraft som solkraft. Vi kan ösa på mycket solkraft just nu, men när vi kommer upp i större mängder solel måste nätet vara förberett för det, antingen genom kraftigare kablar eller genom smart mjukvara. Annars får vi lösa det med egna batterier eller vätgaslagring hemma för att avlasta nätet.

– En viktig fråga för branschen just nu är hur vi ska klara av en stor dipp i efterfrågan som kommer av att corona sammanfaller med ett plötsligt temporärt indragande av solcellsstödet. Vi försöker få politikerna att förstå att det gröna avdraget som snart kommer ska gälla även installationer som görs i höst. Annars vill ju ingen installera innan avdraget kommer vid nyår. Det gröna avdraget gäller inte företag, så för dem förlängs solcellsstödet. Det sänks dock från 20 till 10 procent. Det tycker vi är bra, men det är en del övergångsregler som vi är missnöjda med. Vi vill att regeringen snabbt deklarerar att man kan söka stödet redan i höst, dvs att man inte behöver vänta till efter nyår. Vi vill också att en fortsatt nedtrappning av stödet deklareras tydligt av regeringen. Om två år skulle stödet kunna gå ner till fem procent. Det viktiga är att de inte går alltför plötsligt från 10 procent till noll. Sverige tar ut skatt på egenanvänd el, alltså sådan el som man producerar för egen användning. Detta gäller inte mikroproducenter som är undantagna, men väl alla stora anläggningar. Denna skatt hoppas vi ska försvinna snart. Vi har tagit fram en rapport som visar att Sverige är relativt ensamma om den typen av beskattning i Europa. Det är som att betala skatt på morötter man odlar och äter upp själv.

Vad tycker du om att solcellsbidragen tas bort och kommer ersättas med en skattereduktion för installation av grön teknik (ett grönt ROT-avdrag)? Vad betyder detta för fastighetsaktörer?

– I grunden är det lämpligt att gå över till ett grönt avdrag, eller ett fördelaktigt ROT-avdrag som vi föreslog. Då slipper vi ryckigheten i solcellsstödet. Det var en pengapott kopplad till stödet och ibland var pengarna i potten slut så att den som sökt solcellsstöd inte erhöll det. Ett system med avdrag är tryggare och säkrare för den privatperson som vill investera i solceller. Det är en katastrof för branschen att det är oklart både vad det finns för avdragsmöjligheter under hösten för privatpersoner (förutom ROT) och huruvida företag kan söka solcellsstödet redan innan årsskiftet, särskilt som vi har en pandemi som samtidigt också drar ner efterfrågan. Många medlemsföretag säger upp personal nu.

Tidigare i år kom det rapporter om brister vid installation av solel, bland annat visade en rapport från RISE att upp till var fjärde svensk solcellsanläggning kan vara installerad av ett företag som inte är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Har du någon kommentar kring detta?

– Felen blir färre och färre i dessa årliga rapporter, men självklart är jag inte nöjd. Branschen kan mycket bättre än så. Välj en installatör som är medlem i Svensk Solenergi. Då har de skrivit på våra etiska riktlinjer. Det finns upphandlingsunderlag på www.solelportalen.se för såväl företag som privatpersoner så att man kan skriva in ordentliga kvalitetskrav när man lägger sin beställning.

Foto: Daniel Roos

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.