Klimatvänligare Stål, Renare Värld – Grön Vätgas Ger Bilindustrin en Hållbar Framtid

Klimatvänligare Stål, Renare Värld – Grön Vätgas Ger Bilindustrin en Hållbar Framtid

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Smoltek tar täten i kampen för ett grönare stål – en bransch som står för omkring 8 % av världens energirelaterade koldioxidutsläpp enligt Internationella energiorganet (IEA). Genom att använda grön vätgas, framställd med förnybar el, utvecklar företaget tillsammans med Chalmers tekniska högskola i ett WISE-finansierat forskningsprojekt, en process för grön vätgas som kan förändra stålindustrins klimatavtryck helt.

Fabian Wenger, chef för forskning och utveckling på Smoltek Hydrogen, berättar om hur denna banbrytande processteknik kan bana väg för en mer hållbar framtid – från materialutvinning till produkter som bilar, tillverkade med stål som är betydligt snällare mot planeten.

Vilka är några av de viktigaste forskningsmålen ni strävar efter att uppnå genom detta projekt?

För att tillverka grön vätgas – alltså vätgas som produceras utan att släppa ut koldioxid – använder man något som kallas elektrolys. Det är en process där vatten delas upp i väte och syre med hjälp av el från sol eller vind. Men för att det här ska fungera behövs en liten men viktig hjälpare: en katalysator.

Materialen – en nyckelfråga

Just när syre ska bildas används ofta ämnet iridiumdioxid, som fungerar som en slags “kickstartare” i reaktionen. För att göra katalysatorn stabil och effektiv brukar man dessutom sätta iridiumdioxiden på platina. Det fungerar bra – men både iridium och platina är sällsynta och väldigt dyra metaller. Dessutom slits de när de används.

Därför letar vi nu efter smarta blandningar med andra metaller, som kan göra jobbet lika bra men till lägre kostnad och med längre hållbarhet. Hur vi hanterar och förbättrar de här materialen är en nyckelfråga för att grön energi ska kunna bli verklighet i stor skala.

Hur kan innovationerna från detta projekt bidra till att minska miljöpåverkan från industrier eller vardagsprodukter?

Förändringarna kommer att märkas överallt i vårt dagliga liv. Grön vätgas är nyckeln till grön stålproduktion. Vi kommer att vara omgivna av material som är kompatibla med nettonollutsläpp av växthusgaser. Särskilt inom grönt stål är Sverige hem för teknikledare, och vi ser fördelarna längs hela värdekedjan.

Förnybart och hållbart för en bättre framtid

Vad är nästa steg för denna forskning? Finns det några spännande utvecklingar vi kan förvänta oss inom en snar framtid?

Nästa steg är att bygga en stark värdekedja mellan industri och forskning för att omvandla våra forskningsresultat till konkret tillväxt inom elektrolysteknik och den gröna industriella omställningen.

Slutligen, vad skulle du säga till dem som inte är bekanta med materialvetenskap eller hållbarhetsforskning – varför ska de bry sig om detta projekt?

Titta dig omkring och föreställ dig att allt runt omkring dig är tillverkat med hjälp av förnybar energi och att materialflöden hanteras på ett hållbart sätt. Visst vore det en framtid vi alla skulle vilja leva i?

Sponsrat innehåll från Bimobject
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.