ANNONS
Heby kommun högst upp i solcellstoppen

Heby kommun högst upp i solcellstoppen

annons
ANNONS

Heby kommun kommer på första plats i solcellstoppen i Svensk Solenergis rankning av landets kommuner.

Därefter kommer Simrishamn, Orust, Ödeshög och Varberg. Dessa kommuner har över 130 W installerad effekt per invånare, medan rikssnittet numera ligger på 40,3 W per person. Heby ligger på 205 W per invånare och är därmed den enda kommun som passerat 200 W-gränsen.

– Intresset för att installera solceller fortsätter öka i Sverige. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader och en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Ökning av solcellsanläggningar

I hela Sverige ökade solcellskapaciteten under 2018 med 78 procent och vid årsskiftet fanns det drygt 25 500 solcellsanläggningar i Sverige, en ökning med 10 200 anläggningar jämfört med 2017. När det gäller den totala installerade effekten toppas listan av Göteborg (14,7 MW), följt av Stockholm (12,8 MW), Uppsala (11,4 MW), Linköping (11,3 MW) och Varberg (8,7 MW).

– För att öka solelens andel av Sveriges energimix är det viktigt att lagstiftningen förenklas ytterligare. Vi ser gärna att det energi-ROT-avdrag, som föreslagits i både utredningar och från politiskt håll, ersätter dagens solcellsstöd så snart som möjligt, säger Johan Lindahl.

Solcellstoppen baseras på siffror från SCB med kompletterande underlag från elcertifikatsystemet för de kommuner som sekretessbelagts.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.