Vanligt med felaktiga solcellsinstallationer

Vanligt med felaktiga solcellsinstallationer

ANNONS

Annons

Brister i samband med solcellsinstallationer är vanligt förekommande, visar en kartläggning från RISE som har presenterats på SVT nyligen. Problematiken med slarv och oseriösa aktörer bekräftas även av Installatörsföretagen.

Energimyndigheten har gett forskningsinstitutet Rise i uppdrag att inspektera solcellssystem över hela landet. Kartläggningen av 41 privata anläggningar visade att vissa problem var återkommande. Bland annat upptäcktes allvarliga brister som lösa kablar på taket under modulerna, istället för att vara fästa, skriver SVT. Skulle kablarna röra sig över exempelvis en tegelpanna i många år kan isoleringen nötas bort, vilket i värsta fall kan leda till brand och andra olyckor. Krångliga offerter, underprestation jämfört med offerten, skador på huset i samband med installationen och underskattning av skuggningar på solpanelerna är några andra brister som kartlades.

“… tyvärr ser vi på Installatörsföretagen att många oseriösa aktörer utfört dåliga installationer vilket lett till missnöjda kunder. Detta trots att regelverket sedan 2017 är mycket tydligt och konsumentinriktat – installationer av solcellsanläggningar får enbart utföras av elinstallationsföretag. Detta gäller även montaget av panelerna på taket,” skriver Installatörsföretagen i en kommentar till kartläggningen.

– Att sätta upp solceller på sitt tak kan tyckas vara ett enkelt arbete som inte kräver några särskilda kunskaper. Så är det inte. Det är inget som privatpersoner eller lycksökare ska hålla på med. Anlita alltid ett elinstallationsföretag och se alltid till att få skriva under föranmälan i ett så tidigt skede som möjligt. Alla elinstallationsföretag som utför arbeten på den öppna marknaden finns registrerade hos Elsäkerhetsverket, säger Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet och installationsteknik på Installatörsföretagen.

 

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

2 Kommentarer

  1. 3 frågor till Svensk Solenergis vd om läget för solelsbranschen – Hållbart Byggande
    2021-03-04 at 09:17 Svara

    […] Tidigare i år kom det rapporter om brister vid installation av solel, bland annat visade en rapport från RISE att upp till var fjärde svensk solcellsanläggning kan vara installerad av ett företag som inte är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Har du någon kommentar kring detta? […]

  2. Solcellsanläggning kan slå ut jordfelsbrytare – Hållbart Byggande
    2021-03-04 at 09:21 Svara

    […] LÄS MER: Vanligt med felaktiga solcellsanläggningar […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.