VillaZero är världens första NollCO2-certifierade småhus

Foto: SGBC

VillaZero är världens första NollCO2-certifierade småhus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sweden Green Building Council har utfärdat certifieringen NollCO2 till projektet VillaZero i Borlänge, som därmed blir världens första NollCO2-certifierade småhus.

NollCO2 är SGBC:s certifieringssystem för byggnader med nettonoll klimatpåverkan och lanserades i september 2020. NollCO2 är en tilläggscertifiering för byggnader som använder Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED eller Svanen som bas. Certifieringssystemet är ett regenerativt system, det kräver att hela byggnadens och hela livscykelns klimatpåverkan reduceras kraftigt i linje med 1.5-gradersmålet men också att projektet bidrar till samhällets omställning genom att kvarvarande påverkan balanseras till nettonoll med klimatåtgärder som påskyndar utfasning av fossila energikällor och ökar kolupptag. Livscykeln innefattar tillverkning och transport av byggdelar, byggprocesser, användande och sluthantering av byggnaden.

VillaZero är ett av pilotprojekten i NollCO2 och det fjärde att erhålla certifiering.

Annons

– Ett hus är den största materielinvesteringen man som privatperson gör och NollCO2-certifieringen är ett kvitto på att den investeringen bidrar till framtida generationers möjlighet att leva ett gott liv, säger Pia Stoll, senior expert NollCO2 hos SGBC, som fanns på plats när diplomet överlämnades under VillaZeros slutseminarium i Borlänge Science Park den 13 maj 2022.

VillaZero är ett samverkansprojekt mellan Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna, med stöd från Region Dalarna samt Byggpartner Dalarna som entreprenör. Syftet med utvecklingsprojektet är att skaffa sig kunskap om hur vi i framtiden kan bygga småhus som är klimatneutrala.

– Det här projektet har inneburit en unik möjlighet för alla inblandade att lära sig mer om hur man ska bygga för att sänka koldioxidavtrycket, men den stora vinsten för miljön gör vi när vi kan skala upp allt. Vi var absolut inte säkra på att vi skulle klara det. Vi gick in med inställningen att hur det än går så blir det ett nyttigt läroprojekt. Att vi nu har klarat en av de tuffaste miljöcertifieringar som finns känns fantastiskt, säger Helena Tallberg, projektledare, Fiskarhedenvillan.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.