Sveafastigheter vinner markanvisning för NollCO2-kvarter

Sveafastigheter vinner markanvisning för NollCO2-kvarter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveafastigheter vinner markanvisning i Östra Sala backe i Uppsala med kvarteret Upp! Projektet planeras och byggs med sikte att nå riktvärdena i Sweden Green Building Councils NollCO2-certifiering.

Energiförbrukningen i Upp! strävar efter att halveras gentemot BBR-krav. Det möjliggörs bland annat genom solceller och samverkan med Ecoclimes lösning för spillvattenåtervinning. Likt alla Sveafastigheters hus som byggstartats från 2021 kommer Upp! också att certifieras med Miljöbyggnad Silver.

– Vi på Sveafastigheter är glada att fortsätta bygga hem med omtanke i Uppsala. Vi ser en stor efterfrågan på våra bostäder. Vi har sedan tidigare exempelvis kollektivhuset Rudbeckia och hyresrättshuset Cykelkungen, med P-tal 0, i Uppsala, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter.

Husen ska också variera i storlek, material, struktur och färg. Mellan husen anläggs en grönskande innergård med bland annat ängsblommor som lockar en bredd av insekter för att öka den biologiska mångfalden. Längs väggar kommer växter klättra upp och taken kläs med sedum och solceller. Cykelpool kommer även att finnas för de boende.

Annons

Bostäderna byggs som hyresrätter, trygghetsbostäder, lägenheter med flexibla rumsindelningar och ägarlägenheter med tillhörande lösning för att sänka trösklarna för unga som vill äga sitt boende.

– Olika boendeformer passar olika människor i olika delar av livet. Med Upp! möjliggör vi att kunna bo kvar i sitt bostadsområde när livet ändras, kanske uppgraderas, och umgås över generationsgränser, säger Viktor Mandel.

Beräknad byggstart är 2024. Arkitekt för Upp! Är Kirsh & Dereka Arkitekter.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.