Krook & Tjäder ritar landets första NollCO2-certifierade hotell

Krook & Tjäder ritar landets första NollCO2-certifierade hotell

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vid den framväxande nya stadsdelen Södra kajen i Sundsvall har Krook & Tjäder ritat Stella, ett kombinerat kontorshus och hotell.

Stella kommer byggas och drivas enligt kraven för certifieringarna LEED GOLD och NOLLCO2. Byggnaden ska enligt Krook & Tjäder uppföras med minsta möjliga påverkan på naturen. Man kommer bland annat att installera solceller på taket, bygga energieffektivt med genomtänkta materialval utan giftiga kemikalier och använda trä i stomme och fasad i stor utsträckning.

– Trä är ett bra material både utifrån klimatsynpunkt och arkitektoniska aspekter. Att förutom att nyttja trä i stomme och fasad också framhäva detta interiört skapar en varm och lugn miljö, menar Frida Westlin, arkitekt på Krook & Tjäder.

Huset kommer omfatta åtta våningar och varje plan blir mellan 1 400 och 1 900 kvadratmeter stort. Hotellet kommer innefatta 210 rum samt restaurang, gym och konferensdel. Stor fokus ligger vid effektiva, flexibla och moderna ytor där planlösning kan anpassas efter hyresgäst.

– En förutsättning för att bygga hållbart är att ta hänsyn till byggnadens livslängd. För att möta morgondagens behov kan vi inte enbart tänka utifrån dagens hyresgäst, utan också utifrån hur vi anpassar stommen för att möjliggöra förändring, säger Frida Westlin.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.