”Hur tar vi oss vidare från nära noll- till plusenergihus?” var frågeställningen på ett av seminarierna i Almedalen som Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Organisationens vd Per Jonasson framhöll under diskussionerna att de nya byggreglerna för nära nollenergihus inte räcker till.
De nya reglerna för nära nollenergihus innebär i praktiken att alla hus som byggs i Sverige kommer att vara sådana inom en snar framtid. Ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt menar värmepumpsbranschen.
– De nya byggreglerna med krav på nollenergihus räcker inte om vi ska klara klimatmålen, vi både behöver och kan höja ribban ytterligare, sade Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, under seminariet döpt till ”Hur tar vi oss vidare från nära noll- till plusenergihus?”
På seminariet konstaterades det att värmepumpar i kombination med solceller och smarta systemlösningar kan förvandla en byggnad till energiproducent, det vill säga att huset levererar ett nettoöverskott av energi. En fråga som diskuterades under dagen var om de nya byggreglerna utgör ett hinder eller en möjlighet för detta scenario.
– Här behövs rättvisa och teknikneutrala byggregler. Vi behöver också bra, rättvisa och enkla villkor för småskalig el- och värmehandel. Regler behöver ändras så att självkonsumtion av el- och värme blir skatte- och avgiftsfri, sade Anne-Lee Bertenstam, från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.
Bland de medverkande på seminariet fanns en enighet om att alla tekniska förutsättningar som behövs för att möjliggöra plusenergihus redan finns på plats. Istället bör fokus ligga på att testa nya vägar och att inte låta regelverk utgöra hinder för viljan att ställa om till ett hållbart samhälle. Avslutningsvis underströks att branschen har ett ansvar att berätta för människor att denna möjlighet finns.
Medverkade på seminariet gjorde Per Jonasson, VD, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, Anne-Lee Bertenstam, sektionsansvarig fastighetsvärmepumpar, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, Johan Lindahl, Talesperson, Svensk Solenergi, Martin Forsén, Manager International Affairs, NIBE, Ola Johansson (C), Riksdagsledamot, Åsa Johansson (S), Kommunstyrelsens ordförande Hagfors.
Källa: Svenska Kyl & Värmepumpföreningen
Rafael Ospino
Plusenergihus är inte nödvändigtvis vidare klimatsmarta ur ett klimatperspektiv. Ännu så länge har såväl sol- och vindel ett väsentligt större klimatavtryck än den el de ersätter. Därför är det tacksamt att alltfler röster nu börjar höjas för obligatorisk livscykelredovisning av byggprojekt.
Är det inte lite märkligt att vi i alla andra sammanhang talar om behovet av att införa en delningsekonomi, men när det gäller energiförsörjningen skall vi tydligen alla ha våra egna energianläggningar? Det leder till ett ineffektivt resursutnyttjande och därför även en starkt förhöjd miljöbelastning.
Detta allrahelst om vi betänker att plusenergihusen som regel levererar sitt överskott under sommaren, när elen ändå inte behövs och den dumpas till negativa elpriser så att industrin kan kyla bort den till ingen nytta. När dessa hus däremot behöver köpa tillbaka elen så är det i den kallaste vintern, och då är sannolikheten stor att det blir el från kolkondenskraftverk de får. Något annat lär inte komma att finnas.