ANNONS
Nytt initiativ vill främja klimatsmartare val i byggbranschen

Nytt initiativ vill främja klimatsmartare val i byggbranschen

annons
ANNONS

I samband med Almedalsveckan lanserar Informationscentrum för hållbart byggande initiativet Bygg klimatsmart. Syftet är att öka klimatsmarta val i byggbranschen.

Med initiativet vill Informationscentrum för hållbart byggande lyfta fram det faktum att svenskar är klimatmedvetna och intresserade av att göra rätt för sig genom att exempelvis källsortera och välja tåget framför flyget. Men när det kommer till renovering och byggande är de medvetna valen inte lika många, menar Johan Nuder, koordinator på Informationscentrum för hållbart byggande, ICHB – ett regeringsuppdrag som drivs av Svensk Byggtjänst på uppdrag av Boverket.

– Bygg- och fastighetssektorn står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser i Sverige. Det är ungefär lika mycket som från alla personbilar. Ändå pratar vi väldigt lite om det. Med initiativet Bygg klimatsmart vill vi öka medvetenheten och visa hur man kan agera för att bygga och renovera mer hållbart.

– Med siktet inställt på att Sverige senast 2045 inte skall ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären är det hög tid för bygg- och fastighetssektorn att se om sitt hus och ställa om till ett mera hållbart förhållningssätt, säger Johan Nuder.

Öka efterfrågan på klimatsmarta produkter

Informationscentrum för hållbart byggande lyfter samtidigt fram att det finns stor kunskap inom hållbart byggande men pekar på att den kunskapen inte har nått ut i alla led ännu för att ge den effekt som behövs. Förhoppningen med initiativet är att alla som äger byggnader börjar efterfråga klimatsmarta produkter och tjänster inom bygg och förvaltning.

– Vi på Informationscentrum för hållbart byggande vill sätta ribban högt. Både små och stora fastighetsägare kan vända sig till oss för information om hållbart byggande och renovering. Parallellt med att vi fyller på hemsidan ichb.se med kvalitetssäkrad information och goda exempel, kommer vi på initiativsidan byggklimatsmart.se att punktmarkera klimatfrågor med en extra twist, säger Johan Nuder.

Sponsrat innehåll från KONE
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.