Västerås första konceptförskola invigd

Västerås första konceptförskola invigd

Annons

Tisdag den 11 september invigde Västerås stad den första konceptförskolan Önsta förskola.

Under de närmsta åren bygger och planerar Västerås stad ett flertal konceptförskolor. En konceptförskola ska enligt Västerås stad uppfylla dagens krav på bra arbetsmiljö och lärmiljö samt korta ner projekteringstiden. Med konceptförskolorna byggs fler förskolor med samma huskropp och interiör. Fasaden anpassas efter området och kommer att skilja sig på de nya förskolorna.

– Vi har valt formen konceptförskola eftersom vi bara behöver göra en projektering för byggnaden men ändå får fler förskolor. Det spar tid och pengar och är lättare och billigare för staden att genomföra, säger Thomas Pennanen, enhetschef vid Teknik- och fastighetsförvaltningen inom Västerås stad.

Önsta förskola, som har placerats intill Önsta idrottsplats, är Västerås stads första konceptförskola. Den består av åtta hemvister med plats för 144 barn. Förskolan har två våningar och en stor gård i två delar för att skapa stor plats för barnens lek och lärande. Förskolebyggnaden är en certifierad Miljöbyggnad på nivå silver. Önsta förskola ingår också i projektet Giftfri förskola.

Under hösten 2018 blir ytterligare två konceptförskolor färdiga. Det är förskolorna på Blåsbo och Vallby som får nya lokaler.

Foto: Angelica Pingani

Annons

Relaterade artiklar