Modernistiskt badhus vid Mälarens strand

Modernistiskt badhus vid Mälarens strand

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Västeråsborna får ett nytt badhus. Nya Lögarängsbadet byggs med inspiration från det nuvarande badhuset.

Lögarängen vid Mälarens strand i Västerås är sedan 1960-talet västeråsarnas främsta badplats, med både utomhusbad och ett badhus, uppfört 1985. De gångna åren har nött på badhuset och Västerås stad har beslutat bygga ett nytt invid det gamla. Det nya badet kommer att byggas väster om det nuvarande badet, på det som kallas för Malmbacken, med långsidan mot Mälaren. Den nya byggnaden hämtar inspiration från sin modernistiska föregångare. Nya Lögarängsbadet karaktäriseras av ett modernistiskt, strikt formspråk såväl invändigt som utvändigt. Fasaden under balkonger kläs med befintliga granitblock från de delar som rivs av den befintliga granitmuren. Övriga delar av fasaden putsas. Taket förbereds för monterage av solceller på drygt 400 kvm av takytan. Takytor på cykeltak vid huvudentrén beläggs med sedum. Byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Det nya badet kommer att ha en tävlingsbassäng, multibassäng med hopptorn, undervisningsbassäng samt ett barnpoolområde. De två största bassängerna ska gå att dela av på mitten med en brygga och stor vikt läggs vid att underlätta för funktionsnedsatta.

Annons

– Nya Lögarängsbadet ska bli ett badhus för alla, med material och funktioner som ska få byggnaden att fungera och vara vacker i många år, säger Jeanette Backe, projekteringsledare på NCC Building.

Officiell byggstart av badet skedde i mars 2017 och planen är att portarna öppnas för de första badgästerna våren 2019.

Illustration: Liljewall arkitekter

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.