Västeråsbor får bonus för energieffektiva hus

Västeråsbor får bonus för energieffektiva hus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Boende i Herrgårdsängen, Västerås, har kunnat få upp till 50 000 kronor i energibonus tillbaka på köpeskillingen om de byggt energieffektivt och på så sätt kunnat spara mycket energi.

Ungefär en mil utanför centrala Västerås ligger Herrgårdsängen i Gäddeholm, ett småhusområde med lågenergihus. Västerås stad har tagit fram ett koncept för energiberäkning som innebär att alla aktörer redovisar och utvärderar på samma sätt. Det nya i verktyget har varit att husleverantörerna på ett nytt sätt kunnat beräkna byggnadens energianvändning och energiförluster. På så sätt har husbyggarna kunnat se vilka delar i byggnaden som ger störst värmeförluster.

34 kWh elenergi

Västerås stad har bedrivit projektet tillsammans med byggherrar och byggleverantörer. Efter det 10 år långa projektet har Västerås stad utvärderat energianvändningen i 92 småhus. Utvärderingen omfattar 92 småhus.  Tack vare verktyget för energiberäkning har husleverantörerna kunnat bygga energisnålare hus. I snitt användes 34 kWh elenergi per kvadratmeter och år. Det kan jämföras med Västerås stads energikrav på 40 kWh elenergi per kvadratmeter och år och Boverkets krav är 55 kWh elenergi per kvadratmeter och år.

Annons

50 000 kronor tillbaka

I konceptet som Västerås stad har tagit fram ingick rådgivning och vägledning, beräkningsmetodik, uppföljning och utdelning av bonus till husägaren om byggnaden blev godkänd. Om huset klarade gränsen för godkänt fick husägaren tillbaka 25 000 kronor på köpeskillingen och om gränsen för passivhus uppnåddes fick köparen 50 000 kronor tillbaka.

Erfarenheterna från projektet kommer nu att användas vid Västerås stads nya bostadsområde, Sätra, som ligger vid Norrleden, öster om Erikslund.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.