Tredje gången gillt för Helsingborg – utsedd till landets miljöbästa kommun

Tredje gången gillt för Helsingborg – utsedd till landets miljöbästa kommun

ANNONS

Annons

För tredje året i rad är Helsingborgs stad Sveriges miljöbästa kommun i en av kategorierna i tidningen Aktuell Hållbarhets ranking.

Helsingborgs stad har utsetts till Sveriges miljöbästa kommun i kategorin större städer och kommuner nära större stad, men har även högst totalpoäng av alla kommuner i rankingen. Mellan åren 2017 och 2019 har kommunen fått flest poäng och därmed hamnat på första plats i Aktuell Hållbarhets rankning ”Sveriges hållbaraste kommun”.

– Att Helsingborg åter igen blir utsedd till Sveriges miljöbästa kommun ger oss ett kvitto på att vi är på rätt väg. Särskilt glad är jag över att Helsingborg visar att det är möjligt att kombinera stark tillväxt med fler invånare, fler företag och fler bostäder med hållbar och smart stadsutveckling, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Aktuell Hållbarhets ranking bygger på aktuell data från fyra myndigheter, Kolada, SKL och Håll Sverige rent, samt på en enkät med ett 20-tal frågor om kommunernas ambition och aktivitet i miljö- och hållbarhetsarbetet.

Läs mer: Livskvalitet för alla är målet för Helsingborg – integrerar miljö och folkhälsa i livskvalitetsprogram

Klimatväxlingsprogram styr mot 1,5-gradersmålet

Kommunens satsning på ett livskvalitetsprogram är en av anledningarna till topplaceringen. Programmet för samman miljö och folkhälsa och har på senare år utvecklats genom att ett förslag på klimat- och energiplan har tagits fram med målet inställt på netto nollutsläpp till 2035. Under det gångna året har också ett klimatväxlingsprogram sjösatts, staden arbetar även med att ta fram en koldioxidbudget som ska se till att utsläppsminskningarna i kommunen går i takt med 1,5-gradersmålet.

– Vi har höga ambitioner för ett hållbart Helsingborg. Den här utmärkelsen visar att vårt långsiktiga arbete ger resultat. Men vi slår oss inte till ro utan fortsätter att arbeta med nya utmaningar, så som att staden ska ha netto nollutsläpp av växthusgaser år 2035, säger Johan Vesterlund (C), miljönämndens ordförande.

 

Foto: Helsingborgs stad

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.