RISE utvecklar mätverktyg för livskvalitet för Helsingborgs stad

Foto: Helsingborgs stad

RISE utvecklar mätverktyg för livskvalitet för Helsingborgs stad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tillsammans med Helsingborgs stad utvecklar RISE ett nytt mätverktyg för en kommuns förutsättningar för livskvalitet. Verktyget ska ge tydliga beslutsunderlag och kunna vägleda politiska prioriteringar för utvecklingen av staden.

Baserat på kommunens behov, tidigare forskning och ”good practice” utvecklar RISE ett uppföljningsverktyg av förutsättningar för, och utfall av, olika dimensioner av livskvalitet. Beskrivningar av varje dimension har definierats och förankrats tillsammans med medarbetare i Helsingborgs stad och innehåller både objektiva och subjektiva mått. Resultatet av mätverktyget ska underlätta analys av ett samhälles förutsättningar för livskvalitet och därmed förbättra underlag för verksamhetsplanering såväl som politiska prioriteringar.

– Flertalet städer och kommuner har formulerat olika program för livskvalitetsrelaterade begrepp men har utmaningar med att förankra det i jämförbara definitioner och analysera hur olika dimensioner förhåller sig till varandra. Att mäta ett samhälles förutsättningar för livskvalitet har däremot potential att fånga flera dimensioner under jämförbara begreppsdefinitioner och Helsingborgs stad fungerar som testbädd för denna ansats. Baserat på mättekniska principer och prioritering av användarvänlighet kommer verktyget förhoppningsvis kunna producera kvalitetssäkrade resultat som blir relevant och tydligt för kommuners arbete för ökad, jämlik livskvalitet. Om denna ansats visar sig kunna generera nytta vill vi skala upp ansatsen så att så många städer som möjligt kan ta del av modellen och därigenom främja bättre jämförelse mellan olika delar av Sverige, säger Jacob Wisén, projektledare på RISE.

Det nya mätverktyget lanseras på H22 City Expo i juni 2022.

– Helsingborgs stad letar ständigt efter sätt att förbättra hur vi arbetar. Tillsammans med RISE vill vi utveckla ett slags livskvalitetsindex som ska hjälpa oss att analysera var vi står och vilka insatser vi kan göra för att öka livskvaliteten för våra invånare. Under H22 City Expo bjuder vi in världen till Helsingborg. Då vill vi ta arbetet vidare tillsammans med andra städer och länder, säger Mikael Kipowski, utvecklingsdirektör på Helsingborgs stad.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.