Teknisk utveckling talar för mer glas

Teknisk utveckling talar för mer glas

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Möjligheterna med glasade konstruktioner utvecklas ständigt och i fokus står frågor som såväl nyskapande arkitektur som energismarta lösningar, hälsosamt dagsljus och ett bra inneklimat.

Användandet av glas som byggmaterial har ökat sedan flera år tillbaka. I framför allt storstadsregionerna där det byggs som mest kan man se att glas blir en allt större del av byggnationen, berättar Erik Haara, VD på Glasbranschföreningen, och det finns flera anledningar till glasets ökade popularitet.

– Det är ett miljövänligt, naturligt material och inte minst har det den fantastiska funktionen att kunna släppa in ljus. Dagsljus spelar en stor roll för människors välbefinnande i byggnader och möjligheten att göra oss delaktiga. Där är glas unikt i och med möjligheten till transparens, vilket är viktigt i hem, på arbetsplatser men också i offentliga rum. Det finns till exempel forskning som visar på att transparenta miljöer i skolor kan hjälpa till att förhindra mobbing.

En teknisk revolution

En annan förklaring till ett ökat byggande i glas är den tekniska utvecklingen. Glas som material har de senaste åren genomgått något av en teknisk revolution med bland annat interaktiva glas, transparent intelligens och en ny generation transparenta och integrerade solceller, något som Erik tror att vi kommer se mer av i framtiden.

– De integrerade solcellerna kommer vara en viktig faktor för att husen inte gör av med energi och dessutom tillför energin.

Annons

Utvecklingen går även framåt för att få bättre U-värden, och genom så kallade dubbelskalsfasader minskar energianvändningen och förbättrar inneklimatet i byggnader med stora glasfasader. Genom förbättrade förädlingsprocesser för färgade, böjda och printade glas blir också de arkitektoniska möjligheterna större. Än så länge har glas haft ett stort utrymme i byggnationen i andra europeiska länder som Danmark och Tyskland, men nu börjar det även sprida sig till de nordligare breddgraderna.

– Kallare klimat innebär att det blir allt viktigare att säkerställa U-värdet. Tack vare den snabba tekniska utvecklingen ser vi nu fler konstruktioner i glas även i Sverige, säger Erik.

Hållbara byggen med glaset i fokus

Exempel på aktuella byggprojekt där glaset har en viktig roll är till exempel kontorshuset Glasvasen i centrala Malmö, ett bygge med organisk form och transparent fasad som är profilerat som ett miljösmart hus med fokus på hållbara material. I Uppsala Konsert & Kongresshus, som stod klart för drygt sex år sedan, finns både solskyddsglas, energiglas och ljudreducerande glas med. Ett annat exempel är Kungsbrohuset i Stockholm, ett kontorshus med dubbelskalsfasader. Byggnaden har prisats för de olika lösningar som möjliggjort ett stort inflöde av dagsljus men samtidigt klarar problem med överhettning och energikrävande kylning.

 

Glasvasen i Malmö. Foto: Jernhusen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.