Allt ljus på glas under 2022

Foto: Daniel Watson

Allt ljus på glas under 2022

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

FN:s generalförsamling utlyser International Year of Glass år 2022, enligt en resolution inom organisationens program för hållbar utveckling till 2030.

Initiativet till att utlysa glasåret kom år 2018 och fick stöd av 1 500 universitet och forskningscentrum, organisationer, muséer, konstnärer, utbildare, tillverkare och företag i 78 länder. Särskilt drivande har Spanien varit och det spanska forskningsrådet CSIC kommer att ta fram en bok samt organisera utställningar om bland annat glasåtervinning.

Materialet används till många viktiga tekniker och underlättar hållbarhet, men går ofta obemärkt förbi, skriver Alicia Durán, forskningsprofessor vid CSIC. Med ”International Year of Glass” (IYOG) vill FN understryka glasets vetenskapliga, ekonomiska och kulturella betydelse och stödja utvecklingen av ett hållbarare samhälle som möter globaliseringens utmaningar.

– Den internationella satsningen på glasets år ger oss som verkar i glasbranschen en bra möjlighet att uppmärksamma fler på den fantastiska utvecklingen som branschen och materialet har genomgått de senaste decennierna. Idag är glas är ett självbärande byggmaterial, som man i princip kan bygga vad och hur som helst med. I takt med att våra samhällen blir allt mer uppkopplade har glasets transparenta intelligens en självklar plats i våra liv. Jag tänker då framför allt på materialets multifunktionalitet, men också på den viktiga egenskapen av att vara bärare av det hälsofrämjande dagsljuset, säger Glasbranschföreningens vd Erik Haara.

Annons

Fokus på återbruk

Fokus i glasbranschen ligger just nu på att hitta nya lösningar och rutiner för återvinning och återbruk av såväl bruksglas som planglas för att framtidens glaslösningar ska bygga på cirkulära produktflöden, uppger Glasbranschföreningen.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv har glaset den stora fördelen att det är återvinningsbart och inte åldras, vilket gör byggnationer av glas mycket beständiga och relativt underhållsfria. Utmaningen globalt är att bli bättre på återvinning av planglas. Vi behöver också hitta nya vägar till att bättre utnyttja det glas som redan tillverkats och göra det möjligt att på ett effektivt sätt kunna återbruka glasprodukter, säger Melinda Lemke, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Glasbranschföreningen.

Hon hoppas att glasets år 2022 kan leda till fler internationella utbyten och nya gränsöverskridande forskningsprojekt.

– Många bra innovationer har ju uppstått genom att framsteg som från början gjorts inom helt åtskilda forskningsprojekt sedan har länkats samman och hittat nya användningsområden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.