Ny fabrik – 40 nya jobb och höga klimatambitioner

nvigning av Byggelements nya fabrik i Hallstahammar

Ny fabrik – 40 nya jobb och höga klimatambitioner

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Byggelements nya fabrik i Hallstahammar står nu klar. Därmed går starten för marknadens mest högteknologiska och industrialiserade process för tillverkning av betongelement med kraftigt minskad klimatpåverkan.

Satsningen, på 300 miljoner, skapar 40 nya arbetstillfällen och gör Byggelement till en av branschens viktigaste arbetsgivare.

Lägre byggkostnader

– Det här blir den modernaste prefab-fabriken för väggtillverkning i norra Europa, säger Tobias Rönje, VD på Byggelement. Den ger oss möjlighet till en kostnadseffektiv och storskalig produktion som på sikt också bidrar till lägre byggkostnader.
Byggelement är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement och stomsystem i betong. Det var för drygt ett år sedan som beslutet om utbyggnad presenterades, något som nu gör fabriken i Hallstahammar till en komplett leverantör av högindustrialiserade produkter för ett större geografiskt område runt Stockholm och Mälardalen.

Anläggningen i Hallstahammar har traditionellt varit en fabrik för tillverkning av bjälklag, men i den nya fabriksbyggnaden tillverkas nu väggar med minst halverad mängd cement. Produkter i ECO 50, alltså ECO-Prefab med minst 50 procent alternativa bindemedel, blir ny standard i den nya fabriken. Den planerade årsproduktionen ligger på 200 000 kvadratmeter med en maxkapacitet på 300 000 kvadratmeter.

Högre och jämnare kvalité

– Vår långa erfarenhet av tillverkning av håldäck kompletteras nu med väggtillverkning, säger Tobias Rönje. Vi får synergier i vår verksamhet och utökar servicen till de många kunder som finns i området kring Mälardalen.

Tillverkningsprocessen, som beskrivs som ett rejält tekniksprång och säkerställer bolagets försprång inom klimatförbättrad prefabproduktion, har en avsevärt högre grad av automation än den traditionella tillverkningsmetoden för prefab. En standardiserad och robotiserad process ökar också förutsättningarna för en hög och jämn kvalitet.

Med den nya fabriken i Hallstahammar igång går Byggelements totala omsättning upp från 850 miljoner till 1,2 miljarder.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.