ANNONS
Stockholmsprojekten som tävlar om Svenska Ljuspriset
Restaurant Frantzén. Foto: Erik Lefvander

Stockholmsprojekten som tävlar om Svenska Ljuspriset

annons
ANNONS

För 26:e gången delas det Svenska Ljuspriset ut och nyligen presenterades de tre projekten som har tagit sig hela vägen till finalen. I år står det mellan tre belysningsprojekt i huvudstaden.

Det årliga priset delas ut med syfte att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. De tre belysningssällskapen Sydljus, Västljus och Svenska Belysningssällskapet, i samarbete med tidningen Ljuskultur, arrangerar tävlingen för att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige.

Den 7 juni presenterades de tre finalister som kvarstår och denna omgång blev det tre belysningsprojekt i Stockholm som tävlar om förstaplatsen. Restaurant Frantzén i Gamla Stan är en av finalisterna där bland annat ljusdesignerna Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black Ljusdesign, och inredningsarkitekt JOYN Studio har varit involverade. Scandic Downtown Camper, Scandics gamla Sergel Plaza vid Brunkebergstorg i Stockholm har totalrenoverats. Ansvarig ljusdesigner är Ronnie Eckervig, Exengo, Ljusdesigner Fastighet och Thérese Abramsson, Exengo. Ett annat hotell är tävlingens tredje finalist; Grand Hôtel, Vinterträdgården. Här har ÅF Lighting arbetat med ljusdesignkoncept i den anrika festlokalen.

Vinnaren tillkännages vid en prisutdelning i samband med Ljusdagen den 5 september 2018.

Restaurant_Frantzen_Foto_Erik_Lefvander

Restaurant Frantzén. Foto: Erik Lefvander

Scandic-Downtown-Camper

Scandic Downtown Camper. Foto: Scandic Hotels

Grand-Hotel-Vinterträdgården

Vinterträdgården på Grand Hotel. Foto: Åke E:son Lindman

 

 

Läs mer om tidigare års vinnare av Svenska Ljuspriset:

Äldreboende i Gävle vann Svenska Ljuspriset

LUX vinnare av Svenska Ljuspriset

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.