Stockholmsprojekten som tävlar om Svenska Ljuspriset

Stockholmsprojekten som tävlar om Svenska Ljuspriset

För 26:e gången delas det Svenska Ljuspriset ut och nyligen presenterades de tre projekten som har tagit sig hela vägen till finalen. I år står det mellan tre belysningsprojekt i huvudstaden.

Det årliga priset delas ut med syfte att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. De tre belysningssällskapen Sydljus, Västljus och Svenska Belysningssällskapet, i samarbete med tidningen Ljuskultur, arrangerar tävlingen för att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige.

Den 7 juni presenterades de tre finalister som kvarstår och denna omgång blev det tre belysningsprojekt i Stockholm som tävlar om förstaplatsen. Restaurant Frantzén i Gamla Stan är en av finalisterna där bland annat ljusdesignerna Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black Ljusdesign, och inredningsarkitekt JOYN Studio har varit involverade. Scandic Downtown Camper, Scandics gamla Sergel Plaza vid Brunkebergstorg i Stockholm har totalrenoverats. Ansvarig ljusdesigner är Ronnie Eckervig, Exengo, Ljusdesigner Fastighet och Thérese Abramsson, Exengo. Ett annat hotell är tävlingens tredje finalist; Grand Hôtel, Vinterträdgården. Här har ÅF Lighting arbetat med ljusdesignkoncept i den anrika festlokalen.

Vinnaren tillkännages vid en prisutdelning i samband med Ljusdagen den 5 september 2018.

Restaurant_Frantzen_Foto_Erik_Lefvander

Restaurant Frantzén. Foto: Erik Lefvander

Scandic-Downtown-Camper

Scandic Downtown Camper. Foto: Scandic Hotels

Grand-Hotel-Vinterträdgården

Vinterträdgården på Grand Hotel. Foto: Åke E:son Lindman

 

 

Läs mer om tidigare års vinnare av Svenska Ljuspriset:

Äldreboende i Gävle vann Svenska Ljuspriset

LUX vinnare av Svenska Ljuspriset

 

Relaterade artiklar

Leave A Comment