Ljusets roll i hållbar gestaltning – här är årets finalister

Ljusets roll i hållbar gestaltning – här är årets finalister

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med belysning som berättar, förvandlar och förstärker tävlar nu sex projekt om årets Svenska Ljuspris – utmärkelsen som lyfter fram ljusets avgörande roll i arkitektur och stadsrum.

Finalprojekten har belysningslösningar som inte bara lyfter platser fysiskt utan också känslomässigt och socialt. Årets finalister visar med tydlighet hur genomtänkt ljusdesign kan skapa trygghet, lyfta historia och bidra till ett mer hållbart samhälle.

Svenska Ljuspriset delas ut årligen till projekt som kombinerar kreativitet med funktion – och belyser den viktiga roll ljus och belysning spelar i det byggda rummet. Priset ges i två kategorier: interiör och exteriör.

Finalister – Exteriör kategori

Arctura, Östersund
Ett ikoniskt landmärke har fått nytt liv. Arcturas fasadbelysning – en av Sveriges första stora LED-installationer – har uppdaterats med modern teknik och en stark visuell identitet. Resultatet? En lysande fyr i Östersundsnatten, där hållbarhet och estetik går hand i hand.

Beställare: Jämtkraft | Belysningsplanerare: Kreativ Teknik / Farula Lighting

MiMo under bron, Mölndal
En gång en glömd och otrygg plats – nu en inbjudande mötespunkt. Med noggrant genomtänkt ljusdesign har rummet under bron förvandlats till ett upplevelserikt och tryggt stadsrum som både överraskar och välkomnar.

Beställare: Mölndals stad | Belysningsplanerare: Projektteknik Ljus: Hanna Hermansson (i samarbete med Parviz Dadgostar, Lightwise)

P40 Hyttan, Luleå
Industrihistoria i ljusformat. Den tidigare pumpstationen P40 har fått en ljusinstallation som berättar om stålstadens själ – en lågupplöst ljusbildskärm som spelar upp ett skådespel av färg, form och minne.

Beställare: Luleå Kommun | Belysningsplanerare: Designat Ljus Europa – Jan Forsmark

Finalister – Interiör kategori

Gustavianum, Uppsala
En kulturhistorisk skatt har återfått sitt sken. I den varsamt renoverade byggnaden spelar ljuset en nyckelroll – inte för att dominera, utan för att framhäva arkitektur, tillgänglighet och historia med precision och respekt.

Beställare: Statens Fastighetsverk (fastighet) / Uppsala universitet och Gustavianum (verksamhet)
Belysningsplanerare: Bjerking – Stina Marsh / Transpond – Ulf Petersson och Alexander Kvarnström

Hagabadet Ägget, Göteborg
Här är ljuset en tyst partner – men ack så viktig. I den historiska badmiljön smälter ljusdesignen in i arkitekturen och skapar en stämningsfull och rogivande atmosfär där inget är lämnat åt slumpen.

Beställare: Hagabadet | Belysningsplanerare: Kristofer Karlsson och Afonso Almeida

Högskolan Dalarna, Nya Campus Borlänge
Ljus för framtiden. Det nya campusområdet är ett exempel på hur belysning kan stötta både lärande och välmående. Här möts estetik, funktion och hållbarhet i ett genomtänkt helhetsgrepp.

Beställare: Högskolan Dalarna | Belysningsplanerare: White Arkitekter – Isabel Villar, Patsy Bellido och Tina Wikström

Vinnarna koras den 3 september på Ljusdagen på Södra Teatern i Stockholm. Under kvällen utses även det projekt som får representera Sverige i Nordic Lighting Design Award.

 

Sponsrat innehåll från Bimobject
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.