Pris till ljussättningen av Kungl. Vetenskapsakademien

Beijersalen i Kungl. Vetenskapsakademien. Foto: Måns Berg

Pris till ljussättningen av Kungl. Vetenskapsakademien

ANNONS

Annons
Annons

Swecos ljusdesigners och arkitekter blev årets vinnare av interiörkategorin i Svenska Ljuspriset för ljussättningen av Kungl. Vetenskapsakademien.

1900-talshuset är en historisk plats där utmärkelser som Nobelpriserna i kemi, fysik och ekonomi delas ut. Interiören är delvis ombyggd och har fått ny inredning och ljus- och färgsättning där belysningen är en viktig del i hur rummen från olika tider länkas samman.

“Ett ljus i symbios med arkitektur och interiöra material, förhöjer såväl de historiska som moderna rummen. Kreativa och subtila ljuslösningar uppmuntrar på ett unikt sätt till det vetenskapliga samtalet. Tekniska utmaningar sent i processen ledde fram till en brilliant specialtillverkad armatur. Detta projekt av kunglig dignitet och finess, ger besökaren en aldrig sinande ström av wow-upplevelser”, lyder juryns motivering.

Swecos ljusdesigners, arkitekter och inredningsarkitekter har arbetat i nära samarbete med beställare och elkonsulter genom projektet.

– Våra ljusdesigners och arkitekter möttes av många utmaningar då delar av huset är från tidigt 1900-tal. Att komma in med så mycket ny modern belysning och teknik utan att göra inverkan på byggnadens kvaliteter krävde innovation på hög nivå. Vi är mycket glada över priset, säger David Neuschütz, regionchef för Stockholm hos Sweco Architects.

Vinnare av Svenska Ljuspriset Exteriör blev Sundbybergs kyrka och kyrkopark där White Arkitekter står för ljusdesign. Förutom att lyfta fram kyrkans arkitektur och kulturvärden och stärka tryggheten och tillgängligheten, så bidrar den nya belysningen till att sänka energiförbrukningen och minska mängden ljusföroreningar.

Jurymotivering av vinnaren i exteriörklassen lyder: “Med stort engagemang och med respekt för kulturarv, belysningshistoria, stadsbild och miljöpåverkan har designteamet skapat en gudomlig ljusmiljö, att både på håll betrakta och vistas i. Genom noggrant utvalda och inriktade armaturer samt väl balanserade ljusnivåer framhävs kyrkobyggnadens volymer och dess speciella arkitektur. Därtill har man på ett föredömligt sätt haft modet att släcka ner nattetid. Ingenting har lämnats åt slumpen!”

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.