Svenska Ljuspriset till Ekonomikum läsesal

Svenska Ljuspriset till Ekonomikum läsesal

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ekonomikum läsesal vid Uppsala universitet vinner årets tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset.

Projektgruppen, med Jonas Kjellander från Sweco Architects i spetsen, tog emot utmärkelsen vid en prisceremoni på Berns Salonger i Stockholm den 5 september. Att projektet genomförts med en enorm expertis och passion för studiemiljöer är en av de centrala delarna av jurymotiveringen. Att ha förvandlat ett fönsterlöst skyddsrum, en bunker till en ergonomisk och innovativ studiemiljö som är helt unik i sitt slag är en annan. Arbetet har inneburit många utmaningar, både när det gäller gestaltningen och de tekniska lösningarna och här har projektgruppen lyckats exemplariskt, menar juryn.

LÄS MER: Kreativt ljusarbete skapar unik miljö på lyxkrogen

Det är för andra gången som den ansvariga ljusdesignern och arkitekten Jonas Kjellander från Sweco Architects i Örebro tar emot Svenska Ljuspriset, som delas ut för 27:e året i följd. Han vann tävlingen första gången år 2010, då med sitt projekt med Matildelunds förskola i Kumla.

Annons

– Skolor är de viktigaste gemensamma miljöer vi bygger och ljus är arkitektens enskilt viktigaste verktyg. Att få motta Svenska Ljuspriset betyder att vi förhoppningsvis får möjlighet att fortsätta utveckla bättre miljöer inte bara i skolan utan i andra sammanhang också. Men att också göra det med barns perspektiv. Då blir det bättre för alla, säger Jonas Kjellander.

Förutom Ekonomikums läsesal hade det japanska badet på Yasuragi i Nacka och Pumpstation P42 ”Havsstrand” i Luleå tagit sig till finalen. Båda de övriga projekten uppmärksammades med ett hedersomnämnande vid prisutdelningen på Berns.

Foto: Mikael Silkeberg

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.