ANNONS
Sågverken största utsläppskällan vid träbyggnation

Sågverken största utsläppskällan vid träbyggnation

annons
ANNONS

I takt med att byggnader blir allt mer energieffektiva börjar mer och mer forskning att riktas mot möjligheterna att minska energiåtgången och miljöpåverkan under själva uppbyggnadsfasen. Alltså den energi som krävs för att konstruera byggnader samt produktionen av materialen som används.

I ett examensarbete vid Jönköpings universitet har Julia Dereke och Viktor Johansson gjort en livscykelanalys av trästommar i flervåningshus med fokus på koldioxidutsläpp. Syftet med studien var att ge förbättringsförslag om hur mängden koldioxidutsläpp kan minskas vid byggande av främst flervåningshus i trä.

Deras livscykelanalys identifierade att den största källan till koldioxidutsläpp är på 28 procent och kommer från sågverken. Den näst största utsläppsmängden står framställandet av lim för (25 procent) medan transporterna står för cirka 20 procent.

Att effektivisera sågverk, framställa och använda mer miljövänligt lim med liknande egenskaper och ta fram biobränsle för transporter skulle kunna minska mängden koldioxidutsläpp i framtida produktion av byggnader i trä enligt studien.

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.