Lund, Umeå och Uppsala i final till Årets klimatstad 2018

Lund, Umeå och Uppsala i final till Årets klimatstad 2018

ANNONS

Annons

Lund, Umeå och Uppsala har valts ut till svenska finalister i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge och tävlar om titeln Årets klimatstad 2018. Temat i år är hållbar mobilitet för att skapa klimatsmarta och attraktiva stadsmiljöer. Senare i år utses den svenska vinnaren.

–  Klimatsmarta transporter, bostäder, mat och satsningar på förnybar energi är avgörande för att få en hållbar samhällsutveckling. Årets finalister uppvisar ett starkt engagemang och ledarskap inom klimatområdet. Vi önskar dem stort lycka till i tävlingen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Stadsutmaningen startades 2010 i Sverige, spreds sedan globalt och är enligt WWF den största och längst pågående i sitt slag. Idén är att utveckla hållbara städer som spelar en nyckelroll i klimatomställningen och levererar på Parisavtalet.

Globalt har nu 55 städer från 22 länder gått vidare som finalister. Under våren utses först nationella vinnare och därefter kommer en global vinnare att koras.

WWF:s motiveringar:

Lund:  Det kommunala värmesystemet och fordonsflottan ska drivas med förnybar energi. Målet är att utsläppen av växthusgaser ska halveras till 2020 jämfört med 1990 och vara nära noll 2050. Hållbarhetsforum och innovationsprojekt ska engagera invånare och lokala företag. Lund har länge satsat på att bli en cykelstad, något som nu breddas med en spårvagnssatsning och kommunikation kring bilfritt boende.

Umeå: Kommunen har målet att bli klimatneutral till 2045. På vägen dit är målen ett klimatneutralt energisystem 2018 och en fossilfri kollektivtrafik 2020. Umeå vill stimulera elbilsanvändning och inspirerar invånare att cykla året runt, även under den snörika vintern.

Uppsala: Stadens mål är att bli klimatpositiv senast vid utgången av 2050. Uppsala sätter upp fler laddstationer för att förenkla för elbilsägare, men satsar även stort på förbättrade cykelvägar för att underlätta för cyklister året runt. Uppsala bedriver kampanjer för att engagera invånarna att bli mer energieffektiva.

Foto av Uppsala: iStock

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.