Gröna stadslösningar på Bee Urban Evolution Lab

Gröna stadslösningar på Bee Urban Evolution Lab

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 3 maj invigdes Bee Urban Evolution Lab av miljöminister Karolina Skog. Tanken är att taket ovanpå kontorskomplexet Garnisionen i Stockholm ska erbjuda ett showroom med det allra senaste inom stadsodling, miljöteknik, förnybar energi och resurshantering.

På det 800 kvadratmeter stora taket ovanpå Garnisionen kommer det senaste inom stadsodling, miljöteknik, förnybar energi och resurshantering att visas upp för fastighetsägare, skolor, företag och privatpersoner som vill inspireras och lära sig mer om hur man kan möta städernas framtida utmaningar.

– Vår vision är att få människor att återupptäcka ”taket” med alla dess bortglömda möjligheter. Vi vill stärka stadens ekologi och få storstadsborna att förstå hur biologisk mångfald, odling och kompostering hänger ihop, säger Josefina Oddsberg Gustafsson, VD och grundare av Bee Urban.

Bee Urban kommer tillsammans med sina samarbetspartners att både visa upp och utforska nya alternativa odlingsmetoder, bevattningslösningar, insatser för biologisk mångfald och förvaltningslösningar av urbana ekosystemtjänster via Bee Urban Evolution Lab.

Exempelvis har taket fått ängsmattor med boplatser och mat för stadens fauna, frilansodlingar med perenna grönsaker, en bioponisk inomhusodling som drivs av solceller och ett sedumtak som ska främja både en jämn inomhustemperatur och ett rikt djurliv med bin, humlor och fjärilar på taket.

Enligt Josefina Oddsberg Gustafsson kommer de olika lösningarna och teknikerna att förnyas hela tiden.
– Så länge som man är bäst får man vara här, konstaterar hon i sitt invigningstal.

Karolina Skog Garnisionen

Miljöminister Karolina Skog Foto: Bee Urban

– Det är härligt att se vad Bee Urban har skapat här uppe på taket. Det behövs många fler gröna urbana mötesplatser, inte bara ur ett miljöperspektiv utan även för rekreation, kultur och estetik. Det behövs även ett mer aktivt arbete för att föra in det gröna i byggmiljön samtidigt som vi förbereder oss för att klimatet kommer att förändras, sade miljöminister Karolina Skog innan hon klippte bandet.

På översta bilden: Josefina Oddsberg Gustafsson, VD och grundare Bee Urban och Karolina Skog, miljöminister. 
Foto: Bee Urban

 

 

 

 

 

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.