Ikonisk byggnad står klar efter tre års renovering

Ikonisk byggnad står klar efter tre års renovering

ANNONS

Annons

Arkitektkontoret Kjellgren Kaminsky har i tre års tid renoverat den ikoniska byggnaden Läppstiftet, i Göteborg. Resultatet består bland annat av ny inredning i byggnadens entréplan och ombyggnad av 11 000 kvadratmeter stor kontorsyta.

Totalt består byggnaden av 600 arbetsplatser som utgörs av såväl öppna landskap, cellkontor som aktivitetsbaserade arbetsplatser. Renoveringen har även innefattat inredning av byggnadens entréplan och ett nytt entréläge, liksom ombyggnad av invändiga trappor, ytskikt och receptionsdisk. Platser som foajén, loungen och restaurangen har även de uppdaterats. Nya delar har utformats för att passa redan befintliga delar men med uppdaterade format som mer transparens.

– Vi fick en brief att utforma en attraktiv kontorsmiljö där staden möter vattnet och under arbetets gång har vi varit noga med att bejaka byggnadens ursprung samtidigt som vi gjort moderna uppdateringar. Resultatet ser vi idag när byggnaden och lokalerna tagit ett kliv in i samtidens arbetsliv, säger Fredrik Kjellgren, arkitekt och delägare, Kjellgren Kaminsky.

Certifierad enligt LEED

Läppstiftet är klassad enligt miljöcertifiering LEED Platinum, vilket inneburit att samtliga materialval i renoveringsarbetet har granskats mot miljödatabaser. Visionen har också varit att minska mängden material och i första hand använda återbrukat material eller material som är tillverkat av återvunnen råvara. Fokus har  därför legat på återbruk av bland annat glaspartier, dörrar och beslag. Detta för att såväl minska klimatavtrycket som användningen av nyproducerade varor men också för att minimera avfall. Kjellgren Kaminsky har i sitt arbete även strävat efter att skapa en framtidssäker kontorsmiljö.

Projektet har utförts tillsammans med Veidekke med Vasakronan som uppdragsgivare.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.