Forskningsprojekt driver på mot en cirkulär byggbransch

Forskningsprojekt driver på mot en cirkulär byggbransch

ANNONS

Annons

Arkitektkontoret Kjellgren Kaminsky har tillsammans med Forsen på uppdrag av Göteborg Stad tagit fram rapporten Upphandlingskrav för cirkulära
flöden i bygg- och rivningsprocessen.

Rapporten är en del av ett större forskningsprojekt som leds av konsument- och medborgarservice i Göteborg Stad och finansieras av Vinnova, med bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet som projektpartner. Målet med projektet är att driva på utvecklingen av en cirkulär byggbransch och visa hur offentligt upphandlade bygg- och rivningsprojekt kan användas för att skynda på men också underlätta en omställning till en cirkulär byggbransch.
Genom innovativa tillvägagångssätt vid upphandlingar kan myndigheter, förvaltningar och bolag ta täten i omställningsarbetet.

– Vi är mycket glada över att vara en del av det här viktiga forskningsprojektet som vi tror och hoppas kommer bidra till utvecklingen mot en cirkulär byggbransch och ökad kunskap inom offentligt byggande. Jag tror att vägen till att arbeta cirkulärt är med kunskap, rätt prioritering och att våga vara modig. På detta sätt kan byggindustrin minska sin klimatpåverkan och det offentliga byggandet visa vägen, säger Fredrik Kjellgren, arkitekt och delägare Kjellgren Kaminsky.

Släpper rapporten i januari

Kjellgren Kaminsky har arbetat med cirkulära flöden i ett flertal projekt, bland annat i projektet Garveriet, en hållbar matdestination, där bland annat en stor mängd byggmaterial återbrukats. Ytterligare ett exempel är Kjellgren Kaminskys egna kontor i Göteborg som är en del av en äldre byggnad där stora mängder möbler, material och fast inredning återbrukats, upcyclats och valts med tanke på cirkulära principer. Arkitektkontorets mål är att integrera cirkulära principer i samtliga projekt framöver.

Forskningsprojekt som leds av konsument- och medborgarservice i Göteborg Stad och finansieras av Vinnova. Kjellgrens Kaminskys uppdrag har varit att ta fram merparten av materialet och bedriva forskningsarbetet. Rapporten släpps i sin helhet efter årsskiftet.

Kjellgren Kaminskys kontor. 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.