ANNONS
Högteknologisk luftkvalitetssensor tar mätningen till ny nivå

Högteknologisk luftkvalitetssensor tar mätningen till ny nivå

annons
ANNONS

Luftkvalitet mäts oftast av stora, dyra mätstationer. Forskare på Chalmers tekniska högskola har utvecklat små högteknologiska sensorer som kan monteras i armaturerna på lyktstolpar. Tack vare dem blir det snart möjligt att mäta luftkvaliteten i varje gathörn.

Chalmersforskaren Irem Tanyeli och forskningsledaren Christoph Langhammer har tagit fram den minimala sensorn tillsammans med Göteborgsföretaget Insplorion.

– Med hjälp av små, portabla sensorer blir det både enklare och billigare att med hög precision mäta hälsofarliga utsläpp, säger Irem Tanyeli.

Läs mer: Luftföroreningar orsakar tusentals dödsfall varje år

Luftkvalitetssensorn kan med hög precision detektera ytterst låga koncentrationer av kvävedioxid – ända ner på miljarddelsnivå, (ppb). Mättekniken bygger på det optiska fenomenet plasmoner som uppstår när nanopartiklar av metall blir belysta och fångar upp ljus av en viss våglängd.

Forskare, företag och myndigheter testar tekniken i Västsverige med belysningsföretaget Leading Light. Sensorn har monterats i armaturen på en lyktstolpe och mäter mängden kvävedioxid i stadsluften.

– Förhoppningsvis kan den också integreras i annan infrastruktur, som till exempel trafikljus eller fartkameror, eller användas för att mäta luftkvalitet inomhus, säger Irem Tanyeli.

Förhoppningen är att de optiska nanosensorerna snart ska kunna göra nytta på bred front. Om nanosensorn blir godkänd finns flera möjliga användare av den nya tekniken, till exempel kommuner eller myndigheter med ansvar för att se till att miljömål uppfylls.

Läs mer: Mer vegetation kan förbättra luften i snabbväxande städer

Foto: Insplorion

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.