Ny rapport: allt större skillnad i luftkvalitet mellan väst och öst

Ny rapport: allt större skillnad i luftkvalitet mellan väst och öst

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En ny rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP visar att skillnaderna i luftkvalitet mellan öst och väst blir allt större.

Mellan åren 2010 och 2017 sjönk utsläppen av de flesta luftföroreningar i västra, centrala, östra och södra Europa. Utsläpp från el- och värmeproduktion samt industrin har minskat med upp till 20 procent i vissa länder, mycket tack vare satsningar på förnybar energi och energieffektiviseringar. Även utsläpp från vägtransporter har minskat med 20–30 procent under samma period. Trafikutsläppen i sydöstra Europa ökade samtidigt med 40 procent. I Västeuropa och Centraleuropa sjönk även utsläppen från uppvärmning med ungefär 15 procent, till följd av ett ökat fokus på energieffektivitet och grön teknik, rapporterar IVL.

Överskridna nivåer

Trettioåtta europeiska länder har förbjudit öppen förbränning av avfall, vilket minskar utsläppen och exponeringen för partiklar, så kallade PM2,5. Dock överskrids nivåerna av PM2,5 fortfarande vid en majoritet av mätstationerna i alla undersökta länder. De ökar också i de centralasiatiska länderna. Även halterna av ammoniak, vilket kommer nästan uteslutande från jordbruket, ökar i hela Europa och Centralasien. Alla länder måste minska ammoniakutsläppen från jordbruket, understryker rapporten, exempelvis genom övertäckning och metanutvinning av stallgödsel för energianvändning.

LÄS MER: Mer kunskap om stadsventilation ska ge bättre luftkvalitet

Medan utsläppen av luftföroreningar har minskat i stora delar av Europa sedan 2010, är luftkvaliteten på Balkan och i Centralasien fortsatt mycket dålig. På västra Balkan använder över 60 procent av befolkningen kol och ved för att värma sina hem. Som ett resultat är städer som Belgrad, Sarajevo, Skopje och Sofia på vinterhalvåret bland de värst förorenade städerna i världen. Rapporten visar också att det är tydliga och ökande skillnader i utsläppsnivåer mellan EU-länder och icke-EU-länder.

– Vi andas ännu inte luft som är lämplig för människors hälsa och får fortfarande räkna både på dödsfall och miljöskador på grund av luftföroreningar. Men den här rapporten visar hur stora förbättringar som kan göras, och ofta till en låg kostnad, säger Bruno Pozzi, Europadirektör för FN:s miljöprogram.

Rapporten lanseras inför den Internationella dagen för ren luft och blå skyar, Day of Clean Air for Blue Skies, på initiativ av FN:s generalförsamling, den 7 september.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.