Mer vegetation kan förbättra luften i snabbväxande städer

Mer vegetation kan förbättra luften i snabbväxande städer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Våra städer växer i snabb takt och med allt tätare och högre bebyggelse finns också risk för att stadsluften blir sämre. Ökad vegetation, rätt placerad, skulle kunna förhindra dålig luftkvalitet, visar ny forskning.

Fram till 2030 väntas Sveriges befolkning öka med drygt en miljon människor. I första hand kommer allt fler att bo i städerna. Ett sätt att hantera denna utveckling är genom förtätning. Det finns flera fördelar med denna strategi. Att bygga tätt kan innebära många miljöfördelar i form av ökad energieffektivisering, mer samtransport och ökad kollektiv resursfördelning. Men det finns även en risk att tätare bebyggelse försämrar ventileringen av stadens gaturum.

Överskridna halter av luftföroreningar

I en ny rapport har IVL Svenska Miljöinstitutet redogjort för sambanden mellan förtätning och luftkvalitet.

– Luftkvalitet finns oftast inte med alls när framtidens täta, gröna städer diskuteras, men det är en viktig fråga att lyfta. I några av Sveriges städer överskrids redan idag de tillåtna halterna av luftföroreningar och risken är att det förvärras vid en förtätning, säger Jenny Lindén, luftexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Datormodeller simulerar effekter

I rapporten redogörs även för möjligheter och rekommendationer för hur kommuner kan arbeta med luftkvaliteten i förtätningsprojekt. I studien ingår en översikt av verktyg, åtgärder och styrmedel som finns tillgängliga. Det är till exempel möjligt att i planeringsstadiet använda datormodeller för att simulera vilka effekter olika typer av byggnader, vegetation och trafikåtgärder skulle ha på luftkvaliteten.

Vegetation som barriär

Att variera höjden på husen för att öka luftomblandningen så att förorenad marknära luft späds ut är ett sätt att förebygga försämrad stadsluft. Ett annat effektivt verktyg är att använda vegetation som barriär mellan utsläppskälla och platser där människor vistas.

– Växtlighet är ett bra exempel. Mer vegetation kan precis som förtätad bebyggelse begränsa ventilationen om den placeras fel. Man ska exempelvis undvika att placera träd med täckande krona över trafikerade platser, lastzoner eller andra platser där utsläpp sker. Men genom att planera och optimera vegetationen kan man i stället få en renande effekt på stadsluften, säger Jenny Lindén.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.