Amanda Borneke i senaste numret av Hållbart Byggande

Amanda Borneke i senaste numret av Hållbart Byggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu är årets första nummer av Hållbart Byggande ute! Vi pratar återbruk, nätverkande och miljöarbete med Amanda Borneke, kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv & Håltagning i Göteborg, som har satt dekonstruktion i fokus.

– Branschen måste ställa om. Vi rivare måste riva så materialet kan återanvändas. Arkitekter måste designa byggnader som går att dekonstruera, konstruktörer måste konstruera med flexibilitet, byggarna måste bygga med återbrukat material, och fastighetsägarna måste börja renovera och reparera mer, säger Amanda Borneke.

Tema trygghet

I detta nummer belyser vi också trygghet i ett antal projekt. Att kunna känna sig trygg i det offentliga rummet är en annan grundläggande mänsklig och demokratisk rättighet. I det här numret skriver vi om hur fler sittplatser, annan grönska och olika ljuslösningar ska göra Brunnsparken i Göteborg till en välkomnande mötesplats; unga tjejer ritar sin version av ett mer tillgängligt och tryggare Fittja torg i Minecraft och de ursprungliga visionerna om ett livfullt kvarter är inspirationen när en av Stockholms mest centrala platser görs om. Tre sakkunniga experter från BRÅ, Tryggare Sverige och Svenska Stadskärnor berättar också om perspektiv och ledord i utformningen av en trygg stad och Linda Kummel, funktionsansvarig på ArkDes Think Tank, skriver om komplexiteten i trygghetsfrågan och om hur trygg stadsmiljö kräver flera perspektiv.

Verktyg för bättre luft

Frisk luft är ett av Sveriges miljömål som inte uppnås år 2020. Vi tittar närmare på visualisering av luftkvaliteten i realtid och hur forskning om stadsventilation kan ge arkitekter och stadsplanerare nya verktyg.

– Den viktigaste faktorn är att arkitekter får kunskap och medvetenhet om dessa frågor, det är då det blir genomslag i verkligheten. Med ett verktyg kan de bedöma och urskilja om kraven på luftkvalitet uppfylls, hur mycket trafik som kan tillåtas, och ta större hänsyn till dessa faktorer i projekteringen, säger Mats Sandberg, professor i inomhusmiljö vid Högskolan i Gävle.

Vi fördjupar oss även i hur utvecklingen av litiumjonbatterier har banat vägen för lagring av solel, kompetensförsörjning inom byggmaterialbranschen och pratar med grundarna av Easyserv och 3E Flow som båda har identifierat resurskrävande system i traditionella branscher och använt sig av Internet of Things för att ta fram mer energieffektiva lösningar.

Prenumerera på Hållbart Byggande

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.