ANNONS
HENT bygger Kunskapsstaden i nya Kiruna

HENT bygger Kunskapsstaden i nya Kiruna

annons
ANNONS

Kiruna kommun ger byggentreprenören HENT i uppdrag att utveckla och uppföra projekt Kunskapsstaden i nya Kiruna centrum.

I Kunskapsstaden samordnas kommunens lokaler för gymnasieskola, lärcentra och kulturskola i ett campusområde invid den nya stadsparken. Kunskapsstaden planeras utifrån utvecklingsplanens översiktliga tanke om en tät och blandad småstad i kvartersstrukturer med en blandning av funktioner och typologier. Funktion och gestaltning ska reflektera såväl lokal identitet och historia som det subarktiska klimatets begränsningar och möjligheter.

Projektet omfattar över 33 000 m2, samt en option om c:a 7000 m2, och genomförs som totalentreprenad i samverkan. Byggnaderna ska utformas med målen Miljöbyggnad silver och Energimål guld.

– Vi är mycket stolta och glada över att få vara delaktiga i att utveckla och bygga Kirunas nya stadskärna. Kunskapsstaden blir en viktig del i vårt arbete med att förstärka HENTs närvaro på Nordkalottens byggmarknad, säger Markus Bley, vVD HENT Sverige.

Byggstart planeras till 2020 och området beräknas stå klart 2022.

Ny stadskärna

Kirunas nya stadskärna byggs tre kilometer öster om den nuvarande. Den nya stadskärnan har förberetts under flera år och arbetet med detaljplaner, infrastruktur och markfrågor pågår kontinuerligt för att utveckla de olika delarna. I stadskärnan finns i nuläget ett nytt stadshus och länskonstmuseum. Bygget av kulturcentrum och det första kvarteret pågår. I stadskärnans närhet byggs också just nu en ny räddningstjänst. Kunskapsstaden blir en mycket viktig del av den nya stadskärnan med gymnasieskola, kulturskola och lärcentra för vuxna, idrottshall och grundskola.

Läs mer: Det nya Kiruna – en hållbar modellstad tar form

Fokus på samverkansprojekt

HENT är ett skandinaviskt byggföretag med norska anor. Fokus ligger på kommersiella lokaler, bostäder och offentliga projekt såsom skolor och sjukhus. Som byggare utför HENT traditionella entreprenader men mer än hälften av omsättningen stammar från tidiga samarbetsformer och samverkansprojekt. Bland övriga HENT-projekt i norra Skandinavien märks nya Universitetssjukhuset i Narvik och Skellefteå kulturhus. HENT etablerades i Sverige 2015 och koncernen ägs till 73 % av investmentbolaget Ratos.

Visionsbild över Kunskapsstaden. Skiss: Tirsén & Aili arkitekter och Cedervall arkitekter

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.