ANNONS
Kiruna har högsta temperaturökningen i Europa

Kiruna har högsta temperaturökningen i Europa

annons
ANNONS

Kiruna ligger i topp i en ny översikt av ökningen av medeltemperaturen i europeiska städer. Journalistnätverket European Data Journalism Network, EDJNet, har analyserat europeisk väderdata från mer än hundra år tillbaka och den högsta medeltemperaturökningen har uppmätts i Kiruna visar statistiken.

Sedan år 1900 har Kiruna blivit 3,4 grader varmare. Även Luleå, Östersund och Sundsvall har fått varmare klimat, 2,5 grader varmare enligt analysen av EDJNet, som har gått igenom mätpunkter av vädret från 558 städer i Europa de senaste 117 åren. Underlaget är hämtat från det meteorologiska centret European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). Det finns stora variationer mellan städerna. Däremot är temperaturökningen större ju längre norrut man kommer. De europeiska kuststäderna i mätningen visar de lägsta medeltemperaturökningarna. Analysen visar också att det har blivit fler mycket varma dagar och färre mycket kalla dagar sen år 2000.

Per Undén, meteorolog på SMHI, säger till Sveriges Radio att sammanställningen bekräftar klimatforskningarnas bild av att klimatförändringarna accelererat på 2000-talet. Sammanställningen bekräftar även att det går fortare ju längre norrut man kommer.

– Det har vi också sett i våra observationer på SMHI, att klimatförändringarna har varit tydligare på de högre latituderna i norra Europa, särskilt vintrarna har blivit mycket mildare, säger Per Undén till Sveriges Radio.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.