Kirunas nya centrum invigs

Kirunas nya centrum invigs

ANNONS

Annons
Annons

Kiruna har varit under utveckling i många år och nu är första etappen avklarad. I dagarna invigs nya Kiruna centrum.

Flytten av centrum är en av de största stadsomvandlingarna i modern tid, där White Arkitekter och Ghilardi + Hellsten stått för planen bakom stadsomvandlingen. Hur flyttar man en hel stad, utan att förlora dess identitet och karaktär? Det arbetet har White Arkitekter varit med och bidragit till, då de tillsammans med Ghilardi + Hellsten vann arkitekttävlingen om att utforma och ta fram en 100-årig utvecklingsplan för Kirunas nya stadskärna, hur det skulle fungera och genomföras.

LÄS MER: Det nya Kiruna – en hållbar modellstad tar form

Flytten har inneburit många utmaningar, men också en möjlighet att omvandla Kiruna till en mer miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar stad för nuvarande och kommande generationer.

– Med invigningen av torget och centrum har stadsomvandlingen tagit ett stort steg framåt, men mycket återstår innan stadskärnan blir så innehållsrik och vacker som den kan bli, säger Krister Lindstedt, ansvarig arkitekt på White.

Återbrukade kvarter

Den nya bebyggelsen har utformats utifrån i en tätare stadsplan, försedd med nya mötesplatser och kulturella faciliteter syftar till att främja det offentliga livet och göra det möjligt för en mer blandad befolkning att trivas. Tankesättet kring cirkulär ekonomi har varit viktig. Återbrukade hela hus, kvarter och återvunna delar och material har bidragit till att skapa nya Kiruna. Byggnader av kulturhistoriskt värde och som har en stor betydelse för Kirunaborna har kommit med i den nya staden för att skapa en kontinuitet i det som har gett, och kan fortsätta ge, Kiruna sin identitet.

– Vid flytten av Kiruna har man tagit med sig det byggda arvet in i det nya, både byggnader och hela miljöer. Vi gläder oss åt att en riksangelägenhet som kyrkan har fått flytta med. Detta för att göra stadens historia begriplig. Identiteten har också skapats genom mötesplatser och närhet till grönska, vilket Kirunaborna lyfte fram för oss som viktigt, säger Krister Lindstedt.

Viktiga element i projektet har varit medborgardialogen, torget och mötesplatsen med nya näringar vid sidan av gruvdriften, hur samspelet med naturen utvecklas samt vad det innebär att förnya staden med återbruk.

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.