Kristallen – en skimrande symbol 

Foto: LKAB

Kristallen – en skimrande symbol 

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Utformningen av Kirunas nya stadshus tar avstamp i stadens historia och framtida identitet. Kristallens runda snövita form symboliserar enhet och solidaritet och i byggnadens gyllene inre rum lever Kirunabornas vardagsrum vidare.

Gruvbrytningens expansion i Kiruna har tvingat staden till en exceptionell omvandling. Staden flyttas tre kilometer österut där det nya Kiruna byggs upp. På grund av gruvans utbredning behövde också det dåvarande stadshuset Igloo rivas och ersättas med en ny byggnad, i Kirunas nya stadskärna. Våren 2013 bjöd Kiruna kommun, LKAB och Sveriges Arkitekter in till en arkitekttävling.

Utmaningen var att utforma ett stadshus med arkitektonisk kvalitet som skulle uppfylla en hög miljöstandard i ett kallt klimat. Henning Larsen Architects bidrag blev det vinnande förslaget – en cirkelformad skapelse i fem våningsplan.

Kirunabornas vardagsrum

Kristallen skulle bli den första byggnaden i Kirunas nya centrum. En viktig profilbyggnad som sätter tonen i den nya stadskärnan och som även tillgodoser flera viktiga behov. Kiruna kommuns målbild var att Kristallen skulle upplevas som en symbolbyggnad och att byggnaden skulle vara välkomnande, flexibel, tillgänglig och öppen samt fylla en viktig funktion för kommunen och dess invånare.

Kristallen är utformad för att tjäna både medborgerliga och sociala funktioner. Den yttre cirkulära byggnadsvolymen innehåller kontorslokaler för Kiruna kommuns offentliga avdelningar där kontoren går i en ring runt hela byggnaden.

Kärnan i byggnaden är dedikerad sociala utrymmen. Här finns offentliga utställningshallar, verkstäder och mötesrum som tillsammans skapar en grundallmänning för den nya stadskärnan. Det tidigare stadshuset benämndes med begreppet Kirunabornas vardagsrum och det konceptet var viktigt att förvalta vidare i Kristallen.

– Vi visste att under Kirunas flytt kunde det vara en stor utmaning för stadens invånare att tappa känslan av en plats, ännu mer när det tidigare rådhuset var en viktig plats att träffas och ha större sammankomster på, säger Per Ebbe Hansson, arkitekt på Henning Larsen Architects. Tanken med Kristallen är att det ska vara ett utrymme för långvariga vänner och grannar att samlas i, vilket stödjer en känsla av social enhet under övergångsperioden för Kirunas flytt. Vår förhoppning har varit att Kristallen ska vara ett utrymme som hyllar Kirunas historia och etablerar en bestående symbol för lokal identitet.

Foto: Hufton + Crow

Utmanande väderförhållanden

Kirunas subarktiska klimat ställer krav på utformningen av byggnader, bland annat hanteringen av starka vindar, stora snömängder och speciella ljusförhållanden. En utmaning i arbetet med Kristallen handlade just om att hitta strategier för den stora mängden snö som samlas på taken under vintern. Tack vare den cirkulära exteriören tvingas vinden röra sig runt byggnaden, vilket säkerställer att vinterns tunga snödrivor inte lägger sig mot fasaden.

Det arktiska klimatet utgjorde även utmaningar för själva byggprocessen.

– Till exempel är det inte en lätt sak att gjuta betong i en sval miljö. Planering av byggarbetsplatsen är alltså avgörande när sommarperioden är relativt kort. En annan utmaning var att få material transporterat till platsen, eftersom många tillverkare befann sig på långa avstånd från byggarbetsplatsen, berättar Per Ebbe Hansson.

En annan utmaning var att hantera bra dagsljus inne i byggnaden, eftersom solen under långa perioder står väldigt lågt vid horisonten, i alla riktningar inklusive norr.

– Detta kräver en sofistikerad solavskärmning som kan hålla ett störande direktljus ute, samtidigt som en lämplig dagsljusfaktor bibehålls i alla arbetsutrymmen.

Annons

Solavskärmningsgardiner finns installerade i alla fönster, som styrs av en väderstation på taket. Väderstationen avgör när gardinerna ska hissas ner. De energieffektiva fönstrena har fått en coatingbeläggning för att inte frosta när det är kallt ute.

Certifiering enligt Miljöbyggnad

I tävlingsprogrammet ställdes krav på att det nya stadshuset skulle byggas för att uppnå Miljöbyggnad Silver. En viktig faktor har varit materialet som använts i byggnaden; allt är registrerat och testat genom SundaHus databas.

När det gäller energi har designen och utformningen av byggnaden har haft stor betydelse för detta med en minimal yttre omkrets på grund av den cirkulära formen.

– Dessutom hanteras de lokala utmaningarna med snödrivor, som ibland under vintern kan vara ganska problematiska, med den rundade byggnaden som låter snön blåsa runt den, säger Per Ebbe Hansson.

Foto: Peter Rosen Lappland Media

Inspiration från järn och snö

Med Kirunas nya stadshus har Henning Larsen Architects velat skapa en hyllning till stadens historia och en ram för framväxande samhällen. Inspirationen kommer från järnmalmen och det omgivande landskapet. Designen utgår från stadens kultur och historia, genom en gyllene, metallisk inre kärna med kantiga metalliska volymer som ger plats för samhällsfunktionerna.

– Kristallens inre blir ett nav för aktivitet, ett energiskt och tillgängligt forum som stödjer samspelet mellan lokal politik och samhällsutveckling.

Det inre offentliga rummet omsluts och definieras av de yttre cirkulärt formade kontorsavdelningarna.

– Byggnadens cirkulära form från utsidan gör att byggnaden står utan riktning i det framtida nya stadsrummet, Rådhustorget, och som en av de viktiga centrala byggnaderna i den nyutvecklade staden Kiruna, berättar Per Ebbe Hansson. Den cirkulära formen symboliserar enhet och solidaritet. Byggnaden är centralt belägen i hjärtat av nya Kiruna och uppmuntrar lika tillgång för alla medborgare. I det subarktiska solljuset etablerar Kristallens strålande vita yttre den som ett synligt landmärke för ett motståndskraftigt samhälle.

Foto: Hufton + Crow

I valet av material inspirerades Henning Larsen Architects av elementen järn, eld, snö och ljus. Skimrande guldkasetter i taket speglar järnmalmen och landskapet kring Kiruna. Den inre metalliska delen täcks av den yttre volymens cirkulära glas- och naturstensfasad. Plattor av vit granitsten från Italien, skimrande likt snön, skiftar beroende på ljuset och årstiderna. Den italienska graniten är också robust och fasadsystemet är även beprövat i arktiska klimat då stenen återfinns i både Alaska och i Canada.

Kristallen är också en fortsättning på Kirunas arkitektoniska arv och en hyllning till Kirunas före detta rådhus från 1958 ritat av modernisten Artur von Schmalensee. När det ursprungliga stadshuset revs togs material och byggdelar tillvara för att användas i det nya. Det ursprungliga klocktornet har också bevarats och står nu intill Kristallen.

– Det nya stadshuset representerar inte bara en visuell omformning av staden, utan en fysisk fortsättning på Kirunas historia, menar Per Ebbe Hansson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.