Kristallen står klar i nya Kiruna

Kristallen står klar i nya Kiruna

Stadshuset Kristallen är den första byggnaden som står färdig i Kirunas nya centrum. Nu välkomnas de första besökarna till vad som kallas ”Kirunabornas vardagsrum”.

Det cirkelformade huset har utformats av den danska arkitektbyrån Henning Larsen med visionen om att symbolisera stark gemenskap och en ny början. Inuti byggnaden finns en yttre cirkel beståendes av arbetsplatser som omsluter en inre kärna som består av mötesrum. Den inre kärnan bär formen av en kristall och ger illusionen av att hänga från taket.

Den inre kristallformade kärnan klädd i mässing. Foto: Input Interiör

Förutom den kommunala verksamheten ska stadshuset också fungera som länskonstmuseum.

– Det nya stadshuset är tänkt att bli Kirunabornas vardagsrum, en öppen plats att besöka. I likhet med det tidigare stadshuset får konsten ett stort utrymme här, med verk av lokala och samiska konstnärer. Det finns flera offentliga konstytor i huset men även i de inglasade mötesrummen hänger konstverk till allmän beskådan, säger Håkan Lagerlöf, platschef på Input interiör i Luleå som projektlett och levererat all inredning till stadshusets kontor och mötesrum.

Det är inte bara konsten som flyttar med från det tidigare stadshuset. Även utvalda material och byggnadsdelar integreras på olika sätt i Kristallen och det karaktäristiska klocktornet får en hedersplats framför byggnaden. I dagarna öppnar verksamheten och välkomnar de första besökarna. Den officiella invigningen av Kristallen och det nya länskonstmuseet kommer att ske den 22 november.

Det nya stadshuset ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

– En del i det hela är att allt som byggs in i huset ska registreras i Sunda hus databas. Produkterna vi använder ska vara testade i Sunda hus. Då vet vi att vi har använt det bästa som finns på marknaden just nu. Sedan har vi ett energikrav, att klara hälften av den energiförbrukning som är tillåten, säger Johan Mäkitaavola, projektledare på LKAB på bolagets hemsida.

Solavskärmningsgardiner finns installerade i alla fönster, som styrs av en väderstation på taket. Väderstationen avgör när gardinerna ska hissas ner. För att inte släppa ut onödig energi har energieffektiva fönster valts.

Illustration: Henning Larsen Architects A/S

Annons
Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment