HaV vill se tydligare regler för små avlopp

HaV vill se tydligare regler för små avlopp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, efterlyser tydligare och mer enhetliga regler för små avlopp för att få bukt med utsläppen av fosfor.

Nästan en miljon hushåll i Sverige är inte anslutna till kommunalt avlopp. Av dessa har 700 000 vattentoalett och minst en tredjedel saknar egentlig rening, är felplacerade eller fungerar inte som de ska.

-Vi vet inte exakt hur mycket fosfor som läcker ut i haven via små avlopp men enligt den senaste bedömningen rör det sig om ungefär 15 procent av den totala nettobelastningen till haven, jordbruket står för 35 procent och reningsverken för 18 procent. Vi vet att små avlopp lokalt kan bidra starkt till övergödningen, till exempel så bidrar små avlopp runt Björnöfjärden i Värmdö kommun till hälften av näringstillförseln från land till fjärden. De riskerar också lokalt att förorena dricksvatten och badvatten, säger Åsa Gunnarsson, utredare, enheten för miljöprövning och miljötillsyn på HaV.

2012 fick myndigheten i uppdrag att ta fram kostnadseffektiva författningsförslag för små avlopp. Året därpå lämnades en slutrapportering in som därefter har bearbetats och resulterat i det förslag till ny förordning som HaV nu lämnar till regeringen. Myndigheten vill att kravet på rening av fosfor för små avlopp skärps i områden med övergödningsproblem samt där utsläppen från små avloppsanläggningar står för en betydande del.

– Vi vill att särskilt känsliga områden pekas ut så att det blir tydligare för fastighetsägaren att veta vilken rening som krävs och vilken anläggning som kan accepteras på en viss plats. Detta kan göras av länsstyrelsen, av vattenmyndigheterna eller kommunerna utifrån ett gemensamt bedömningsunderlag. Detta ger också ökad samsyn nationellt, säger Åsa Gunnarsson.

Annons

Föreslår certifiering

Myndigheten pekar vidare på problem med såväl gamla som nya anläggningar fungerar sämre än vad som utlovats och inte klarar kraven på miljö- och hälsoskydd. HaV föreslår därför krav på certifiering av de som anlägger avloppsanläggningar, krav på opartisk kontroll vid nyinstallation, samt kontinuerlig kontroll av nya anläggningar i drift. Små avlopp skulle kontrolleras var tionde år medan avlopp som är dimensionerade för 51-200 personer skulle kontrolleras årligen. För dessa vill HaV också ställa högre krav på undersökning av hur anläggningen kommer att påverka grundvattnet och dricksvattentäkter i närheten.

Källa: HaV

Foto: Maja Kristin Nylander

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.