Stipendium till innovatör bakom smart duschlösning

Thomas Holmberg, Henrik Hagman, Gustav Svenson och rådgivaren Gustav Nord i startupbolaget Enduce

Stipendium till innovatör bakom smart duschlösning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Henrik Hagman, grundare till Umeåbaserade startupbolaget Enduce, är en av tio entreprenörer som får ta emot ÅForsk stipendium.

Stipendiet på 200 000 kronor är tänkt att stötta entreprenörerna i att förverkliga deras affärsidéer.

– Vårt samhälle ställs ständigt inför nya utmaningar. Det har vi inte minst fått uppleva de senaste två åren. Årets stipendiater driver alla arbete som gör skillnad ur både miljö-, säkerhets- och vårdaspekter. De är entreprenörer med ambition och förmåga att stärka svensk innovationskraft, säger Carina Håkansson, styrelseordförande i stiftelsen ÅForsk.

Annons

Högsta verkningsgraden i världen

Henrik Hagman är forskare i energiteknik vid Umeå universitet och teknisk specialist inom processindustrin. Han har tillsammans med medinnovatör Gustav Svenson skapat en patenterad teknik för energiåtervinning ur duschvatten. Innovationen, en sorts golvbrunn, reducerar energiförbrukningen vid duschning med upp till 75 %, den högsta verkningsgraden i världen.

Samtidigt är tekniken framtagen för att vara så enkel och prisvärd som möjligt, så att den kan bli tillgänglig för alla. Det betyder väsentlig klimatnytta och en energibesparing på ungefär 2 000 kWh/år för en familj på fyra personer.

– Jag är jättenöjd med vinsten. Jag har aldrig varit så mycket för tävlingar utan har mer resultatfokus, men det är härligt med delsegrar längst vägen. Jobbar man med en startup så blir det mycket oavlönat jobb på helger och kvällar, så stipendiet betyder att jag kan lägga ner mer tid på Enduce än vad jag kunnat göra annars, säger Henrik.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.