ANNONS
Digitaliseringsprojekt ska säkra städers vattencykel

Digitaliseringsprojekt ska säkra städers vattencykel

annons
ANNONS

SCOREwater, ett EU-projekt som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet, ska hjälpa kommuner att hantera frågor kring avloppsvatten, dagvatten och översvämningar på ett kostnadseffektivt sätt samtidigt som de följer FN:s utvecklingsmål och EU-direktiv.

Projektet kommer att utveckla digitala tjänster, spel och olika upplevelser, som städerna kan använda sig av för att öka medvetenheten och engagemanget för vattenfrågor.

– SCOREwater handlar om att få till en motståndskraftig vattencykel i våra städer med hjälp av digitalisering. Vi tittar på hur vi kan använda sensorer och digitala verktyg för att få bättre kunskap och bättre beredskap att hantera olika förändringar, säger Johan M Sanne, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Gemensam plattform

SCOREwater kommer att genomföras under de närmaste fyra åren av 14 organisationer i tre europeiska städer. I Barcelona kommer man att använda en metod för ”avloppsociologi” för att analysera livsstilsvanor baserat på vattenkvalitetsmätningar i avloppssystemet. I Amersfoort kommer man att titta på nya tekniker för vattenmängdskontroll och hydrologisk modellering. I Göteborg har man fokus på hur motståndskraften mot höga vattenflöden kan förbättras genom övervakning på byggarbetsplatser.

Den kunskap och data som samlas in samlas på en digital plattform. Därigenom kan projektpartners lära av varandra och utnyttja varandras kunskaper och resultat. Informations- och kommunikationstjänster och verktyg som SCOREwater utvecklar görs tillgängliga för flera städer via samma plattform. Flera befintliga tekniska plattformar och tjänster kommer att anslutas till den digitala plattformen.

– Med hjälp av dessa digitala tjänster kommer projektet att ge möjlighet till ekonomiska besparingar både vad gäller underhåll och driftkostnader för vattensystemen. Dessa tjänster kommer i sin tur att ge nya affärsmöjligheter för små och medelstora företag inom vatten- och IT-sektorn, säger Johan M Sanne.

Sponsrat innehåll från KONE
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.